Erken, acil, şikeli!

22 Nisan 2018 Pazar

Demokrasiyle yönetilen bir hukuk devletinde, seçimler yasa kalıbına uyar.
Oysa Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve müttefiki Devlet Bahçeli’nin zamanından tam 17 ay erkene aldıkları seçimlerin uyduğu yasa kalıbından geçtik, seçimlerin kalıbına uyacak yasa bile henüz yok!
Çünkü Türkiye artık ne demokrasi, ne de hukuk devleti.
İktidar ittifakının çoğunluğu kaybetmemek kaygısıyla 16 Haziran 2018’e çektiği “acil” seçimlere cuk oturacak, adı üstünde “uyum yasası” bile halen yapılmayı, oylanmayı ve yürürlüğe girmeyi bekliyor.
16 Haziran’a 61 gün var.
Cumhurbaşkanı adaylarının adaylık, bağımsız milletvekili adaylarının seçilme koşulları, ittifak sürecinin son işlerlik tarihi ve seçimlere hangi partiler girebilecek gibi “tali” kararlar, henüz sohbet aşamasında.
Başka bir deyişle “istim arkadan gelsin” deniyor; hem cumhurbaşkanı, hem milletvekillerinin seçileceği ve ülkemiz için çok önemli, hatta hayati bir dönemece harala gürele, yangından mal kaçırır gibi, AKP ile MHP liderlerinin iktidar tazeleme aciliyetiyle giriliyor.
Seçimlerin hukuka göre düzenlenmesi gerekirken hukuk seçimlere göre dizayn edilmeyi bekliyor. Muhtemelen KHK biçiminde önümüze konulacak.

***

Bırakın hukukun üstünlüğüne dayalı demokrasileri, devlet vakarı ve makam saygısı olan despotluk, dikta ya da otokrasi yönetimlerinde bile kabul görmeyecek bir ciddiyetsizlikle karşı karşıyayız.
Ve artık gülecek, geçecek, aldırmayacak, işimize bakacak halimiz de kalmadı!
Çünkü devletin çöktüğü bu noktada, bakacak işimiz, yarın bulacağımıza emin olduğumuz aşımız, elimizden alınmayacak bir hakkımız; doğduğumuz topraklarda çocuklarımız ve torunlarımızla huzur içinde yaşayabileceğimize dair umudumuz bile yok, artık…
Ayağına zincir vurulmuş kölelerden farksız, OHAL’ci beyler seçim dedi, OHAL’de seçime güdülüyoruz.
Şikeli bir maça DAHA çıkar gibiyiz.
Hakem YSK, iktidar aşılı.
İktidar ittifakı, YSK dopingli. Yeni düzenlemeyle mühürsüz oy pusulasından tutun, aynı apartmandaki seçmenlerin değişik sandıklara dağıtılması ve seçmen kütüklerine “yaşayan ölüler”in yazılmasına, her şey ayarlı.

***

Öte yandan…
Hal böyleyken iktidar ittifakının “acil” seçim kararı alması müthiş bir itiraf, tüm ayar ve hukuksuz düzenlemelere rağmen zaferden hiç de emin olmadığının çarpıcı ifşası!
Öyleyse bu maçı, şikeye rağmen ve dopinglilere karşı kazanmak da mümkün!
Ama nasıl?
Ana muhalefet partisi CHP, 16 Nisan 2017 referandumunda yapılan şikede, ölümcül yara aldı. Kılıçdaroğlu, HAYIR’ın yüzde 52 dolayında bir çoğunlukla kazandığı artık çok açık referandum gecesi; mühürsüz zarfları son anda geçerli sayarak sonucu değiştiren YSK’nin önüne bir iskemle atıp otursa, İstanbul’a yürümek zorunda kalmaz ve bugün Türkiye, uçurumun eşiğinde olmazdı.
AKP ve MHP ittifakı, her zamanki atıllığıyla ıskaladığı bu golün bedelini çok ağır ödeyecek olan CHP’yi rakibi olarak görmüyor ve haklı.
Aynı ittifak, milletvekillerinin yarıya yakını ve hitabeti en güçlü lideri Selahattin Demirtaş hapiste olduğu için HDP’yi de etkisizleştirdiğini düşünüyor ve yine haklı.

***

Erdoğan ile Bahçeli ikilisi, acil seçim kararını elbette ekonomi tümüyle dibe vurmadan, tabii ki erozyondaki oyları daha fazla erimeden; ama esasen ve doğrudan İYİ Parti’nin seçimlere girmesini önlemek için aldılar.
Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adaylığına engel olamayacak, ancak dayandığı partiyi arkasından çekerek alacağı oyu düşürmeye çalışacaklar. Seçimlere uydurulacak yasal düzenlemeyi de buna göre ayarlayacaklarına emin olabilirsiniz. En azından, kalkışacaklar.
İşte bu aşamada yapılması gereken, halen Meclis’te konuşmaktan başka varlık gösteremeyen liderleri ve “Twitter muhalifi” vekilleriyle tüm muhalefetin güç birliği yaparak; İYİ Parti ve TKP gibi engel çıkarılmaya çalışılan partilerin seçimlere katılmasını dayatmalarıdır.
Bu güç birliği, söz konusu partiler sokulmadığı takdirde seçimleri hep birlikte boykot edecek kadar sağlam ve kararlı olmalıdır.
Hileyle hurdayla, şikeyle devlet yönetilemez. Daha fazla yönetilemez.
Galatasaray’ın iktidar destekli BaşakCity’ye karşı 2-0’lık zaferini, seçim sandığında tekrarlamak zorundayız.
Y.N. Sevgili İzmirli okurlarım, bugün saat 13.00- 15.00 arası Kitap Fuarı’nda Kırmızı Kedi standında olacağım.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kızgın Boğa 21 Nisan 2024
Kıyamete hazırlık 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları