Yabancıların Gözü Cumhuriyet’te!

01 Mayıs 2018 Salı

Cumhuriyet gazetesinin 17 çalışanının, mahkemece 8 yıl 1 ay 25 gün ile 2 yıl 6 ay arasında cezalandırılması, yabancı basında tepkiye yol açtı.
İngiliz Times gazetesi, cezaları “yüz karası” olarak tanımakla kalmadı başyazısında “Ankara’daki despotluk” denildi. Medyaya gözdağı verilmesinin, “mutlakiyetçi anlayışı yansıtan yeni ve karanlık bir dönemin habercisi olduğu” vurgulandı.
Guardian gazetesi, Cumhuriyet gazetesinin 17 çalışanının ve yöneticisinin yargılanmasını “Türkiye’de basına saldırı” olarak niteledi.
AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir, şu değerlendirmeyi yaptı: “İcra Direktörü Akın Atalay’ın serbest kalmasını ve 3 kişinin beraatını memnuniyetle karşılıyorum, ama ona ve öteki Cumhuriyet personeline verilen hapis cezalarını şiddetle kınıyorum. Cumhuriyet’e yönelik teröre destek verdiği suçlaması temelsizdir ve mahkemenin kararı bunu bir kez daha teyit etti. Türkiye’ye cezaları tersine çevirme ve basın özgürlüğüne saygı duyma çağrısı yapıyorum.”
Gazetecileri Koruma Komitesi, Avrupa ve Orta Asya Program Sorumlusu Nina Ognianova ise “Kendisi yargılanması gereken bir adalet sisteminin Cumhuriyet gazetesine yönelik mahkûmiyet kararını kınıyoruz. Basını susturmak için Türk yetkililerin gazeteciliği terörizmle karıştırması açıkça bir alay konusu. Temyizde bu kararların tersine dönmesi çağrısında bulunuyoruz!” dedi.
İşin matrağı ne? Akın Atalay hakkında verilen mahkûmiyet kararında, “yurtdışına çıkma yasağı” da bulunuyor. Akın Atalay yurtdışındayken hakkında verilen “tutuklama kararını” bile bile, ayakları ile tıpış tıpış Türkiye’ye dönmemiş miydi?

İçki Yasağı - Uyuşturucu Kullanımı (1)
Cumhuriyet gazetesi 25 ve 27 Nisan tarihlerinde Birleşik Esnaflar Derneği’nin “içki yasağına” tepki açıklamasını duyurdu. Cumhuriyet dışındaki çok satan gazeteler, bu habere tek satır yer vermezlerken, Almanya’nın Sesi bile bu haberi duyurdu.
Tekel bayi sahibi ve çalışanlarından oluşan grup, 2013 yılından beri uygulanan alkollü içeceklerin satışına ve pazarlanmasına ilişkin 6487 sayılı kanunun geri çekilmesini istedi.
“Haksız ceza ve rekabete dur demek için kepenk kapatıyoruz!” yazılı pankart ve çeşitli dövizler açan, “Esnafız haklıyız kazanacağız!” diyen eylemciler adına basın açıklamasını Birleşik Esnaflar Derneği Başkanı Hüseyin Ataçer okudu.
Kırmızı ışıkta geçen insanların canına kasteden sürücü 235 TL, uyuşturucu satan 167 TL ceza öderken vergisini ödeyip saat 22’den sonra satılan bira için 37 bin TL ceza kesiliyor.
Almanya’nın Sesi, konuyu şöyle yansıttı:
“Türkiye’de alkol tüketimini gerileten unsurlardan biri saat 22’den sonra getirilen satış yasağı olsa da asıl önemli etken olarak, yüksek vergi oranları nedeniyle artan fiyatlar öne çıkıyor. Şu an Türkiye’de üretilen bir şişe 70’lik rakının fiyatı 99.50 TL. Bu fiyatın 53.95 TL’si ÖTV, 14.83 TL’si ise KDV’den oluşuyor. 99.50 TL’lik bir şişe rakının 68 TL’si vergilere gidiyor, yüzde 70’i vergilerden oluşuyor.”
İçkiye uygulanan yüksek vergiler, insanları sahte içki yapımına yöneltti:
2 Mart 2017 Cumhuriyet gazetesi: İzmir Bornova ve Kemalpaşa ilçelerinde 40 ton sahte rakı ve viski ile 100 ton hammadde ele geçti
2 Mayıs Milliyet: Alanya’da 14 bin 500 şişe sahte içkiye el konuldu.
10 Ağustos Milliyet: İstanbul Bağcılar’da sahte içki yapımında kullanılan 1 ton “metil alkol” bulundu.
20 Ağustos Milliyet: Kalamış’ta ünlü lokantalara sahte içki servisi yapan bir şebeke 125 şişe sahte içkiyle yakalandı.
21 Kasım Milliyet: İstanbul Fatih’te 5 milyon liralık 100 bin şişe sahte içki ele geçirildi.
3 Aralık Haber Türk: İzmir Emniyeti, pavyonda çalışan anne ile oğlunda eğlence merkezlerine dağıtıma hazır 5.5 ton sahte içki buldu.
31 Aralık Sabah: İstanbul’da rekor düzeyde 10 milyon lira değerinde 150 bin şişe sahte içki yakalandı.
İnternette “Hürriyet gazetesi sahte içki haberleri” yazıp tıkladığınızda, karşınıza çeşitli tarihlerde yayımlanmış, 1597 “sahte içki haberi” çıktığı için yazının bu bölümünü burada kesiyorum!
(Devam edecek…)



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları