KHK İktidarı

13 Mayıs 2018 Pazar

Seçimlere az bir zaman kaldı, akıl almaz işler çoktur da biz en tuhafına, en sonuncusuna bakalım. Cuma günü Çiğdem Toker yazdı. Ben de yineleyeyim. Nisan referandumunun gereği olan uyum yasaları çıkartılmadı. Şimdi gereğinin kararnamelerle yapılmasına karar verdiler. Olmadık bir iş yaptılar.

***

Üç günlük ömrü kalmış Bakanlar Kurulu’na yeni Cumhurbaşkanı yemin edip göreve başlayana kadar, “uyum yasaları” yerine “Kanun Hükmünde Kararname” çıkarma yetkisi verdiler. Aslında suç işlediler. Meclis’i bir kenara koyuyor, “by pass” ediyor, kararnamelerle devleti yeniden kuruyorsunuz. Yetki sizin, kapsam geniş.
Yerimiz dar ama 3 maddelik yasanın bir iki önemli cümlesine yer açalım.

***

Oldu bitti, Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeden acil koduyla Meclis’e geldi, parmaklar havaya, tasarı yasalaştı. Şöyle yazmışlar “...Kanun ve KHK’larda yer alan bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri, personeli ve teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması (...) Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisine ilişkin hususlara dair hükümlerin düzenlenmesi, değiştirilmesi, yürürlükten kaldırılması.”

***

Ne yapacakmış ömrü tükenmiş Bakanlar Kurulu bu KHK’lerle? Devlete biçim verecekmiş. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine ilişkin hususlara dair hükümleri düzenleyecek, değiştirecek, gerek görürse yürürlükten kaldıracakmış. Yeni Cumhurbaşkanının kim olduğuna bakılacak her halde yetkiler saptanırken; bir de bakmışsınız bir kararnameyle parlamenter sisteme dönüvermişiz!

***

İyi ama yeni Cumhurbaşkanı, yeni Meclis belki bu “Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sistemini” değiştirme kararlılığıyla işbaşına gelmiş bir Cumhurbaşkanı, bir Meclis’tir, ki öyle olması da muhtemel. Peki işi bitmiş Bakanlar Kurulu neden KHK çıkarmaya, devleti kendi gönlünce şekillendirmeye devam etsin ki? Yeni Meclis’in toplanması, Cumhurbaşkanının yemin ederek göreve başlaması nereden baksanız 20 - 30 gün ister, bu arada siz kimsiniz, işi bitmiş bir Kurul olarak neyin kararnamesini çıkartacaksınız?

***

Bu koşullarda ilk akla gelen, “ben yaptım oldu” alışkanlığının devam ettiğidir. Son günlerde, bugüne kadarki alışkanlıklarından yola çıkılarak, AKP iktidarının, iktidarı vermemek için neler yapabileceği sık sık gündeme geldi. Birtakım ek destek konularla, savaş gibi, yükselen terör gibi bahanelerle Meclis’in yetkilerini gasp edecek, seçim sonuçlarını tanımayacak bir KHK için olmasın bu hazırlık diye düşünüyor insanlar.

***

Kuşku duyanlar haklı olabilirler mi? Olabilirler. İktidarın bugüne kadarki uygulaması, “performansı” her şeyi yapabilecek bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzu bize öğretti. Ne söyledilerse tersini gerçekleştirebiliyorlar. Dün söyledilerini bugün inkâr edebiliyor, yapmayacağız dediklerini yapabiliyorlar. Söz konusu “uyum yasalarını” Meclis’e getirmeleri gerekiyordu, bin türlü bahaneyle getirmediler. Şimdi de “zaman kalmadı, Bakanlar Kurulu KHK ile bu değişiklikleri yapıversin” diyorlar.

***

Her neyse bu yetkiyi kendilerine veren yasayı Meclis’te onaylattılar. Şimdi duyduğumuz CHP’nin AYM’ye başvuracağıdır. Bu başvuru neye yarar, ne zaman karar verilir bilinmez. O nedenle seçim sonuçlarına var olan tüm olanaklarla sahip çıkmak gerekecektir. Nisan referandumunun oyunu mühürsüz pusulalardı, 24 Haziran’ın oyunu ne olur bilemiyoruz. Birtakım “uyma, uydurma” manevralarıyla karşılaşabileceğimizi unutmamak, ona göre hazırlanmakta yarar var.
Seçim sonuçlarını, ansızın karşımıza çıkacak marifetli bir Kanun Hükmünde Kararname’ye karşı korumak gerekebilir. Aman dikkat...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları