Görev erteleme beyannamesi

25 Mayıs 2018 Cuma

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, uzun süredir siyasi gündemin bir hayli dışında duruyor. Seçim çalışmalarına henüz başlamış değil. Yurtdışı gezileri ve bazı televizyon röportajları dışında ekranlarda da fazla görünmedi. 6 Mayıs’ta İstanbul İl Kongresi’ndeki seçim manifestosun, dün de partisinin seçim beyannamesini açıkladı. Açıklandığı salonda bile heyecan yaratamayan manifestonun ardından, yine çok sönük bir beyanname ile seçmenlerin karşısına çıktı.

Erdoğan, manifestoda olduğu gibi seçim beyannamesinde de, ekonomiden demokrasiye, eğitimden çevreye kadar bütün alanlarda, iddia edildiği veya beklendiği gibi yeni hedefler ortaya koymadı. Hatta başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlarda giderek artan sorunları ve çözüm beklentilerini görmezden gelerek, “yaptıklarımızı yapmaya devam edeceğiz” mesajı verdi. Ekonomideki başarı sırrından, demokrasi ve özgürlük konusundaki uzun başarı listesinden bahsetti.

Beyannamede, ciddi dalgalanmalara yol açan ekonomik sorunlar, OHAL ve KHK’lerle iyice daraltılmış olan adalet ve özgürlük sorunları yok sayılmaya, ötelenmeye devam edildi. Sorunlar ötelenirken çözümlerine dönük beklentiler de ertenmiş oldu. İş çevrelerinden dar gelirliye, akademisyenlerden hukukçulara kadar toplumun her kesiminden yükselen çözüm taleplerinin karşılanması, seçimde iktidar için “güçlü Meclis, güçlü hükümet” sağlanması koşuluna bağlandı. 1

16 yıl iktidarda olan bir liderin, “seçimden sonra enflasyonla ilgili çok ciddi önlemler alacağını” söylemesi, zaten yapmak zorunda olduğu icraatı ve şimdiye kadar yapmasının önünde hiçbir engel olmayan adımları vaat olarak sıralaması gerçekten şaşırtıcıydı. Ancak, Erdoğan bununla da yetinmeyip,

Antarktika’da kurulacak bilim merkezini, uzay çalışmalarına verilecek desteği ve çok yüksek işsizlik oranına rağmen ülkeye nitelikli işgücü çekmeyi de bu “sürpriz” listeye ekledi. Antarktika’da kurulacak bilim merkezini çılgın proje listesine ekleyen Erdoğan’ın bu vaat ile hangi seçmen grubunu etkileyeceğini kestirmek zor. Ama iktidara yakın medya ve yorumcular tarafından dile getirilen, bu beyannamenin ekonomik sorunlara etkili cevaplar ve kucaklayıcı demokrasi açılımları getireceği iddialarını karşılamadığı çok açık. Manifesto gibi, “görev erteleme” beyannamesinin de AKP teşkilatlarındaki metal yorgunluğuna çare olacak gibi görünmüyor.

Şimdiye kadar son derece düşük profilli bir seçim kampanyası yürüten Erdoğan’ın, seçimi kazandıracak asıl sürprizi için sürekli yeni tarihler veriliyor. Önce manifestoyu bekleyin dendi, sonra asıl beyanname çok iddialı olacak diyenler oldu, şimdi de “alana bir çıksın o zaman görün” değerlendirmeleri yapılıyor. Fakat, seçime bir ay kalmışken yedekte bekletilen güçlü vaatler, şaşırtıcı hamleler olduğuna, seçmeni etkileyecek bir şahlanış yaratılabileceğine inanmak giderek güçleşiyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eyvallah 10 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları