Cumhuriyet Kitap Dergi’de bu hafta!

Bir karşılama / karşılaşma kitabıdır Semih Gümüş’ün Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor’u. Gümüş, kendi yaşamındaki duraklardan yola çıkıp yaşama / yazma felsefesinin uğraklarından geçerek vardığı yerin ondaki tanıklığını dile getirmesiyle ayrılır. Bir bakıma kuşağının öyküsü de vardır anlattıklarında. Orada karşımıza çıkan ise savrulma değil, kendini bulma öyküsüdür. Yeni kitabıyla Semih Gümüş kapağımızda. Feridun Andaç’ın yazısı... Kitap Dergi, BUGÜN gazeteniz Cumhuriyet’le birlikte...

Yayınlanma: 01.03.2023 - 00:04
Cumhuriyet Kitap Dergi’de bu hafta!
Abone Ol google-news

- Barışık olma hali, kendini bulma / görme yolculuğu… Zaman zaman sorgulayıcı bakış… Yaşamı yeniden kurma yolculuğunun keşfettirdikleri… Öyle ki yer yer bizi seslerin rengiyle buluşturur düşte, düşüncede, yaşamdaki seslerle renklerle… Orada hem düşünsel tanıklık hem de yaşamsal renkler vardır.

Bir karşılama / karşılaşma kitabıdır Semih Gümüş’ün Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor’u (Can Yayınları). O nedenle Gümüş’ün anlatısını “anı değil, yaşam” olarak nitelendirmek daha yerinde.

Gümüş, kendi yaşamındaki duraklardan yola çıkıp yaşama / yazma felsefesinin uğraklarından geçerek vardığı yerin ondaki tanıklığını dile getirmesiyle ayrılır. Bir bakıma kuşağının öyküsü de vardır anlattıklarında. Orada karşımıza çıkan ise savrulma değil, kendini bulma öyküsüdür. Yeni kitabıyla Semih Gümüş kapağımızda. Feridun Andaç’ın yazısı...

- Üçüncü sayfamızda, Julián Fuks’un Arjantin’de 1970’lerde yaşanan Kirli Savaş’ın çevresinde gelişen, kimliğin, aile bağlarının, sürgünün alabileceği farklı biçimlerin ne anlama geldiğine ilişkin etkileyici romanı Direniş’i (Çev. Bengi De Sa Matos Paixao / Timaş Yay.) incelediği yazısıyla Nagihan Kahraman yer alıyor.

Dr. Bülent Büber, eski Türk toplumu, Şamanlık, Osmanlı devlet örgütlenmesi ve İbn Haldun’un siyaset yaklaşımı üzerine özgün çalışmalarıyla tanınan, 54 yıl Mülkiye, ODTÜ ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde 20’ye yakın alanda dersler vermiş, kısa bir süre önce yitirdiğimiz Türk düşünce yaşamının önemli isimlerinden Prof. Dr. Ümit Hassan’ı ve yapıtlarını merceğe alıyor.

Cenap CemAhmet Hamdi Tanpınar’ın usta yapıtı Mahur Beste’yi ve Necdet Adabağ ile Prof. Gianpiero Berlingeri’nin kaleminden İtalyancaya çevrilme sürecini irdeliyor.

Prof. Dr. Nevnihal ErdoğanHikmet Temel Akarsu ve Emre Karacaoğlu’nun hazırladığı, 32 yazarın, 66 denizcilik yapıtı hakkında kaleme aldığı incelemelerden oluşan Edebiyatta Denizcilik, Denizcilikte Edebiyat’ı (Naviga Yay.) merceğe alıyor.

Z. Doğan KoreliÜç Köşeli Dünya (Çev. Burcu Erol / İthaki Yay.), Ardından (Çev. Habibe Salğar / İthaki Yay.), Gönül (Çev. Zeynep Ebru Okyar / İthaki Yay.) gibi yetkin yapıtlarıyla Japon yazınını Batı’yla buluşturan Çağdaş Japon edebiyatının öncülerinden Natsume Soseki’yi inceliyor.

Aydan Burcu Özdem, çocukluk yıllarında Alman, Bulgar ve İtalyan işgallerini yaşamış, Tebriz’deki başkonsolosluk görevinde de İran-Irak Savaşı’na da en yakından tanıklık etmek zorunda kalmış emekli diplomat ve yazar Daver Darende’nin işgale ve özgürlüğe bakışın öyküsü niteliğindeki anı kitabı Bir Çocuğun Gözünden II. Dünya Savaşı’nı (Telgrafhane Yay.) tanıtıyor.

İlkiz TaşdelenGiray Fidan ile Fidan’ın dilimize çevirdiği, Lao She’nin uzay gemisi Mars’a düşen kahramanının, kedi insanlar ve uçurumun eşiğindeki kültürleriyle karşılaşmasını anlattığı Çin edebiyatının kült karşı ütopyacı yapıtı Kedi Gezegeni’ni (Türkiye İş Bankası Kültür Yay.) konuşuyor.

- Y. Bekir Yurdakul “O ele geçmez ülkeye doğru...” başlıklı yazısında, Annie M. G. Schmidt’in Jip ile Janneke-Beraber Oynayalım mı? (Çev. Mustafa Özen / Can Çocuk) ve Jip ile Janneke-Sonsuza Dek Arkadaş (Çev. Mustafa Özen / Can Çocuk) adlı yapıtlarını merceğe alıyor.

GüncelVitrindekiler, kısa tanıtımlar ve Mustafa Başaran’ın hazırladığı Bulmaca köşelerimizde de düşün trafiği sürüyor!

Kitap Dergi, BUGÜN gazeteniz Cumhuriyetle birlikte...

İyi okumalar...

 

Gamze Akdemir

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon