Siber tehlike tatilde daha da büyüyor

Yıllık küresel zarar 400 milyar ile 2 trilyon dolar arasında değişse de risk yazın daha fazla arttığı için daha çok güvenceye ihtiyaç var.

Yayınlanma: 16.07.2018 - 23:54
Abone Ol google-news

 

Kimlik hırsızlığından sanal alışverişe, banka hesaplarının çalınmasından gizli dosyalara erişime bir çok alanda gündeme gelen siber saldırıların yazın farklı boyutlarda da yaşandığı ve bu nedenle sigortanın daha fazla hissedilir olduğu dile getirildi. Küçük çapta bir şirkette siber saldırının sonucunda yaşanan zararın maliyeti 25 bin doları bulabiliyor. Orta boy işletmelerde bu rakam 880 bin dolar civarına yükselmekte. Büyük çaplı firmalarda ise 2.7 milyon doları geçen maliyetlerle karşılaşmak mümkün. Yapılan araştırmalar siber güvenlik konusunda gerek şirketlerin gerek yurttaşların zayıf olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, Clonera Bilişim Hizmetleri’nin, ortalama 50 sunucuya sahip 430 şirketin BT yöneticileriyle yaptığı araştırmanın sonuçları siber güvenlik konusunda sıkıntılı bir tablo ortaya koyuyor. Araştırmada sunulan en dikkat çekici sonuçu, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i dijital felaket yaşadığı şeklinde.

-Araştıramya göre, son bir yıldabilgi teknolojileri sistemlerini durduracak nitelikte dijital felaket yaşayan şirketlerin oranı yüzde 35.

-Doğal afetlerin neden olduğu dijital felaketlerin oranı yüzde 3. 4 Siber saldırı yaşayan şirketlerin oranı yüzde 11.

-Raporda şirketlerin dijital felaket yaşama sebepleri arasında ilk sırayı yüzde 30 ile güç kesintisi.

-Bunu yüzde 21 ile donanım ve yazılım sorunları takip ediyor. Yüzde 18 ile sistem hatası, yüzde 11 ile siber saldırı, yüzde 6 ile kullanıcı hatası ve yüzde 6 ile veri bozulması diğer listelenen nedenler arasında.

-Buna karşı araştırmaya katılan şirketler siber güvenlik konularında yeterince çaba göstermiyor.

Tam koruma yok

-Şirketlerin yüzde 63’ü dijital felaketlerden kurtarma çözümlerinin maliyetini yüksek bulduğu için gerekli önlemleri almıyor.

-Siber güvenlik altyapısına güvenmeyenlerin oranı yüzde 11.

-Herhangi bir dijital felaket kurtarma senaryosu olmayan şirketlerin oranı yüzde 47. Her ne kadar sigortacılar, yüzde 100 siber güvenlik durumundan söz edilemeyeceğini belirtse de, “Risklerden korunmanın yolu siber riskler sigortası yaptırmaktan geçiyor” fikrinde birleşiyor. Sigortacılara göre, siber suçların global ekonomiye maliyetinin yılda 400 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor, 2019’da bu rakamın 2 trilyon doları, 2021’de 6 trilyon doları aşması bekleniyor. Türkiye’de, her yıl 10-15 milyon kişinin siber suçlardan mağdur oluyor. Bunun bedeli 600 milyon doları buluyor. Dünyada, geçen yıl açıklanan verilere göre, siber riskler sigortasında üretilen prim büyüklüğünün yıllık 3 milyar dolar seviyesini aştığı söylenebilir. Türkiye ise henüz siber risk sigortası anlamında yolun başında.

Bluetooth’u gerekliyse açın

Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tatilcilere seyahatlerinin siber risklerden uzak geçmesi için beş öneride bulundu. Öneriler özetle şöyle;

-Seyahat uygulamalarını güvenli kaynaklardan indirin.

-Bluetooth’tan sadece çok gerekli anlarda faydalanın.

-Çevrenizdeki Wi-Fi ağlarının bir tuzak olmadığından emin olun.

-VPN kullanın ve girdiğiniz sitelerde HTTPS sertifikası olmasına dikkat edin.

-Cihazınızdaki lokasyon takibi özelliğini her zaman açık tutmayın.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler