Bu dünya onların

Ali Fuat Gülşen, nesli tükenmek üzere olan toy kuşları için 1550 kilometre pedal çevirecek.

Yayınlanma: 01.11.2018 - 21:58
Abone Ol google-news

 

Dünyanın uçabilen en ağır kuş türlerinden biri toy. Türkiye’de nadiren görülen bu kuşun nesli tükenmek üzere. 62 yaşındaki Ali Fuat Gülşen, toy kuşları için günlerdir pedal çeviriyor. Toy kuşlarının nesli tehdit altında olduğunu öğrenir öğrenmez bu yolculuğa çıktığını belirten Gülşen, “Bu dünya ne kadar bizimse daha fazlası onlara ait” diyor. Yalova’dan geçen hafta pedal çevirmeye başlayan Gülşen tam 1550 kilometre sonra 11 Kasım Pazar günü Muş’ta olacak. Dere, tepe, yağmur çamur dinlemeyen Gülşen ile yolculuğunu konuştuk. 

-Kendinizi tanıtır mısınız?

1956 Muş doğumluyum. Emekliyim. Uzun yıllardır dağcılık sporu ile ilgileniyorum. Son 4 senedir amatör olarak bisiklet kullanıyorum. Çocukluğumdan beri hayalim bisiklet ile Türkiye’yi gezmekti.

-Toy kuşlarıyla nasıl tanıştınız? Sizin için ne ifade ediyor?

 Toy kuşlarını doğup büyüdüğüm şehir olan Muş’tan tanırım. Çocukluğumdan beri bilirim, fakat son zamanlarda avlanmalardan dolayı nesillerinin tükenmek üzere olduğunu öğrendim, bu dünya ne kadar bizimse daha fazlası onlara aittir.

-Bu fikir nasıl oluştu?

Bu, benim farkındalık yaratmak adına 4. seyahatim. Bu fikir bir gazeteci arkadaşımla sohbet ederken çıktı. Oğlum Caner’le hemen farkındalık ve toy kuşlarına dikkat çekmek için bu seyahati planladık.

-Toylarla ilgili yetkililere nasıl bir çağrıda bulunmak istersiniz?

Bu kuşların sayıları koruma altında olmadıkları ve izinsiz avlanmadan dolayı azalıyor, bu arada sevindirici bir haber geldi, sesim duyuldu. Muş valiliği toy kuşlarını koruma amaçlı detaylı bir toplantı gerçekleştirdi. Sadece toylar değil, tüm hayvanlar için lütfen bu dünya sadece insanoğluna ait değildir. Tüm canlıların yaşam alanı ve ortak kullanmamız gerekli.

-Yolculuğunuz sırasında başınıza ilginç bir olay geldi mi?

Yolculuğum sırasında şunu bir daha öğrendim. Türkiye coğrafyasında yaşayan ve bu kültürde büyüyen insanlar, hâlâ çok misafirperver ve saygılı bir milletiz, her gittiğim yerde şu ana kadar tebrik edenler, misafir etmek isteyenler, çok karşıma çıktı.

-Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Canlılar ve bizler, yaşam kaynağı olarak doğa ile besleniriz. Lütfen hayatımızı devam ettirirken dengeleri bozmadan yapalım. Bir sonraki bisiklet ile olan seyhatim ise Karadeniz Bölgesi’ne olacak.

Uçabilen en büyük kuş

-Toylar genellikle bataklık kenarlarında ve ekin tarlalarında yaşarlar.

-Bu kuşlar göçmen kuşlardır.

-Uçabilen en büyük kuş türüdür. İri bir vücuda sahip oldukları için hızlı bir şekilde uçamazlar.

-Erkek toyların kanat açıklığı, 260 cm uzunluğa, dişilerin ağırlığı ise 18 kg’a ulaşmaktadır.

-Kuluçka süreleri 20-30 gün arasındadır ve en fazla 3-4 yumurta yaparlar.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler