'Ecevit Amerika'ya güvence vermedi'

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, "Ecevit'in Amerika'ya güvence verdiği iddiası kesinlikle doğru değildir. Ecevit o vakte kadar, 30 yıldır idama karşı olduğunu söyleyen bir liderdi. Ecevit'in bu sözü, partisi DSP'nin programına da yansımıştı. DSP'nin programında yer alan bu sözü Amerika da bildiği içindir ki, 'DSP'li bir iktidarda nasıl olsa asılmaz' düşüncesiyle Apo, Ecevit'in azınlık hükümeti döneminde Türkiye'ye teslim edilmiştir" dedi.

Yayınlanma: 10.06.2011 - 13:17
Abone Ol google-news

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Abdullah Öcalan'ın, dönemin Ecevit İktidarı tarafından, "İdam edilmeyecek" diye güvence verildiği için Türkiye'ye teslim edildiği iddiasının zaman zaman dile getirildiğini son olarak da Başbakan Erdoğan'ın iddiayı gündeme taşıdığını söyledi. Ecevit'in en yakınında bulunan kişilerden biri olarak konuya açıklık getirmek istediğini ifade eden Yağız şunları söyledi:
"Ecevit'in Amerikaya güvence verdiği iddiası, kesinlikle doğru değildir. Bir kere, Ecevit'in kişiliği buna izin vermezdi. Merhum Ecevit, o vakte kadar, 30 yıldır idama karşı olduğunu söyleyen bir liderdi. Ecevit'in bu sözü, partisi DSP'nin programına da yansımıştı. DSP'nin programında yer alan bu sözü Amerika da bildiği içindir ki, 'DSP'li bir iktidarda nasıl olsa asılmaz' düşüncesiyle Apo, Ecevit'in azınlık hükümeti döneminde Türkiye'ye teslim edilmiştir. ABD de bütün dünya da biliyordu ki, Ecevit sözünün eriydi; söz konusu kişi Apo da olsa, idam cezasıyla ilgili düşüncesinden ve sözünden vazgeçmezdi. Nitekim, Öcalan Türkiye'ye teslim edildikten sonra da Ecevit, gazetecilerin, Apo'nun asılıp asılmayacağıyla ilgili sorularını yanıtlarken, 'Biz öteden beri idama karşıyız' demiştir. Bu sırada başka bir parti ise, 'Onlar yakaladı, biz asacağız' diye propaganda yapmıştır. Dolayısıyla Apo'nun yakalanması, DSP'ye değil o partiye oy kazandırmıştır."

Ecevit'in, "İdam cezasına karşıyız" sözünün, kamuoyuna, "Ecevit, Apo'yu astırmayacak" diye yansıdığını, bunu durumun, 1999 seçimleri öncesinde, DSP'nin oy patlaması yapmasını engellediğini kaydeden Yağız "DSP'yi Türkiye'nin birinci partisi olarak iktidara taşıyan asıl neden ise daha Apo yakalanmadan önce Ecevit'in tek başına azınlık hükümeti kurması olmuştur. (Ecevit, Öcalan'ın asılacağını söyleseydi, DSP, 99 seçimlerinde yüzde 22 değil, en az yüzde 30 oy alırdı.) Hatırlanacağı üzere, dönemin liderleri kendi aralarında başka bir çözüm bulamamış ve o zaman dördüncü parti olan DSP'nin lideri Ecevit'in azınlık hükümeti kurmasını sağlamışlardır. Bunun nedeni de Ecevit'e duydukları güven olmuştur.

Çünkü Ecevit, kendisine oy vermeyenler tarafından bile güvenilen yegâne liderdi. Bu özelliğini hiçbir zaman yitirmeyen Ecevit, azınlık hükümetinin başbakanı olarak ülkeyi sağ salim seçime götürmüş ve sandıktan birinci parti olarak çıktıktan sonra kurduğu 57. Hükümet döneminde de idam cezasının kaldırılmasını sağlamıştır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler