Küçük yaşta evlilikler AB gündeminde

AB Komisyonu'nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benito Ferrero-Waldner, Avrupa Parlamentosu'nun İngiliz Üyesi Robert Kilroy-Silk'in "Suudi Arabistan'da Çocuk Gelinler" ve "İslam ve 15 Yaş Altındaki Kızlar" başlıklı soru önergelerini yanıtladı.

Yayınlanma: 24.07.2009 - 08:16
Abone Ol google-news

AB Komisyonu'nun Dış İlişkiler ve Avrupa Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Benito Ferrero-Waldner çocuk yaşta yapılan evliliklerin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırılık oluşturduğunu belirtti.

Benito Ferrero-Waldner, Avrupa Parlamentosu'nun İngiliz Üyesi Robert Kilroy-Silk'in "Suudi Arabistan'da Çocuk Gelinler" ve "İslam ve 15 Yaş Altındaki Kızlar" başlıklı soru önergelerini yanıtladı. Kilroy-Silk, soru önergelerinde Suudi Arabistan'ın en büyük dini otoritesi Büyük Müftü Şeyh Abdül Aziz El Şeyh'in İslami yasaların 15 yaşın altındaki kızların zorla evlendirilmelerine izin verdiğini söylediği iddiaları bulunduğunu belirtti. İngiliz vekil AB Komisyonu'nun ikili ilişkiler sırasında Suudi Arabistan yetkililerine, bu yasalar hakkında ne tür görüş bildirdiğini sordu.

 

Suudi Arabistan çekinceyle onaylamış

AB Komisyonu Üyesi Ferrero-Waldner ise, önergeye yanıtında Komisyon'un Suudi Arabistan'daki erken evlilikler konusundaki kaygıyı paylaştığını, bu gibi evliliklerin çocukları, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'yle saygın bir seviyeye çıkarılan haklarından yoksun bıraktığını bildirdi. Suudi Arabistan'ın BM sözleşmesini 1996 yılında" İslami Yasaların gerektirdiği şartlar" konusunda çekince koyarak onayladığını anımsatan Ferrero-Waldner şöyle devam etti:
"AB, ortak dış politika ve güvenlik politikası çerçevesinde, AB Suudi Arabistan ile çocuk hakları dahil İnsan Hakları alanında ilerleme kaydetmek konusunda diplomatik düzeyde düzenli görüşmeler gerçekleştirmekte ve Suudi Arabistan'ın BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini hatırlatmaktadır. Ayrıca AB ve Körfez İşbirliği Konseyi arasında, üst düzey yetkililer ve bakanlıklar düzeyinde gerçekleşen periyodik diyaloglar, AB Komisyonu ve Avrupa Birliği için, insan hakları konusundaki ve ortak işbirliği potansiyelini saptama konusundaki endişeleri gündeme taşımak için ele geçen fırsatlardır."

 

Kılroy-Sılk kız sünnetini de gündeme getirmişti

İngiliz vekil Robert Kilroy-Silk Mayıs ayında da Türkiye'de küçük yaşta kızların sünnet edildiği iddiasında bulunmuş, iddia, başta TBMM'deki kadın milletvekilleri olmak üzere birçok kesim tarafından yalanlanmış ve tepkiyle karşılanmıştı. TBMM'de tüm partilerden kadın vekiller Kilroy-Silk'e asılsız konuları gündeme getirdiği, AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn'e ise bunu ciddiye alıp yanıtladığı için bir protesto mesajı göndermiş ve Türkiye'de kız sünneti bulunmadığını savunmuşlardı.

 

Başkaları da söylemişti

AKP ve CHP'li kadın milletvekilleri "Türkiye'de kadın sünneti görülmediği" açıklamasını yaparken Londra Üniversitesi'nde İngiliz vekilin önergelerinden önce Nisan ayında yapılan "Kürt Bölgelerinde Kadınların Cinsel Kötürümleştirilmeleri Uygulamaları" başlıklı bir konuşma yapılmıştı. Konuşmada Kürt İnsan Hakları Projesi Kalkınma Birimi yetkililerinden Pranjali Acharya, Kürdistan İnsan Hakları Projesi'nin bugüne kadar elde ettiği deneyime göre, Türkiye, İran ya da Suriye'de kadınların cinsel kötürümleştirilmesi uygulamasını kanıtlamak biraz zor. Ancak bize, Türkiye'de kadınların sünnet edildiğine ilişkin birkaç vaka rapor edildi" dediği ortaya çıkmıştı. Alman WADI adlı sivil toplum kuruluşu ise Irak'ın kuzeyinde, Irak'ın Türkiye sınır çizgisine de dayanacak şekilde bir "kadın sünneti" haritasını hazırlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler