ABD idamı tartışıyor

ABD Başkanı, katliamlara karşı ceza yasalarının sertleştirilmesini istedi.

Yayınlanma: 28.10.2018 - 19:07
Abone Ol google-news

 

Kritik Kongre ara seçimleri öncesinde Demokrat Partili isimlere gönderilen bombalı paketlerin ardından tarihinin en büyük anti-semitik katliamıyla sarsılan ABD’de, idam cezası yasalarının yeniden sertleştirilmesi gündemde. Pensilvanya eyaletinin Pittsburgh kentinde önceki gün bir sinagoga girerek vaftiz törenindeki kalabalığa ateş açan saldırgan, 11 kişiyi katlettikten sonra polise teslim olmuştu. Federal savcılar, olay anında “Tüm Yahudiler ölmeli” şeklinde bağırdığı belirtilen Robert Bowers adlı ABD vatandaşının nefret suçu ve ateşli silahla adam öldürme dahil 29 suçtan yargılanacağını duyururken saldırganın ölüm cezası alabileceğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump ise saldırganın idam cezası alması gerektiğini savundu. Trump, Illinois eyaletinde katıldığı miting öncesinde, saldırganın kendisini desteklediği ve Yahudi karşıtı biri olduğuna yönelik bir soru üzerine, “(Bowers’ın) Düşünce şekli hastalıklı ve Yahudi karşıtı biri olarak benim destekçim değil. Bu gibi kişilere karşı idam cezasını geri getirmeliyiz” ifadelerini kullandı. “Bence ceza yasalarını sertleştirmeliyiz. Bunun gibi masum insanlara böyle şeyler yapan insanların idam cezasıyla yargılanması gerekiyor” diye konuştu. Trump, Illınois mitinginin ardından Pittsburgh’u ziyaret etti.

ABD’de 50 eyaletin 30’unda idam cezası halen uygulanıyor. Pensilvanya eyaleti, idam cezasının yasal olduğu 30 eyaletten biri. Son olarak Washington eyaletinde geçen ay idam cezası kaldırılmış, halihazırda infazını bekleyen mahkûmların cezası ise ömür boyu hapse çevirilmişti. Ülkede geçen yıl 28 kişi infaz edildi.

Saldırıya tepki yağdı

Pittsburgh’daki sinagogu hedef alan anti-semitik saldırıya dünyanın dört bir yanından kınama açıklamaları gelmeye devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine her türlü desteğe hazır olduğunu” belirtti. Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko ise pazar ayini sırasında, “Hepimiz bu insanlık dışı şiddet eyleminden yara aldık” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, Twitter hesabı üzerinden İngilizce olarak “Pittsburgh’da bir sinagoga yönelik terör saldırısını kınıyor ve kurbanların aileleri ve Amerikan halkına yürekten başsağlığı dileklerimi iletiyorum” mesajını paylaştı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler