Türkiye 'yaptırımlara katılmayacağız' dedi ama gerçek öyle değil

ABD’nin İran’a yönelik petrolle ilgili yaptırımlarından altı aylığına muaf olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin “İran’a ABD yaptırımlarına katılmayacağız” söylemine karşın bu ülkeden alımı önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 06.11.2018 - 21:59
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1132051,1131033>

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) verilerinden elde edilen bilgiye göre Türkiye, geçen yıl ham ve işlenmiş petrol ithalatının yaklaşık yüzde 27’sini İran’dan yaptı. Ham petrol ithalatında ise İran’ın payı yüzde 44.6 oldu. Türkiye, 2017’de ithal ettiği 25.7 milyon ton ham petrolün 11.5 milyon tonunu İran’dan ithal etti.

Ancak geçen mayıs ayında ABD Başkanı Trump’ın İran yaptırımlarının tekrar yürürlüğe gireceğini açıklamasının ardından İran’ın payı kademeli olarak düşürüldü. Geçen mayısta Türkiye’nin toplam petrol ithalatında İran’ın payı yüzde 26 iken bu oran haziranda yüzde 8.5, temmuzda yüzde 22, ağustosta ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. İran’ın ham petrol ithalatındaki payı ise ağustosta yüzde 31 oldu. Petrol ithalatında İran’ın payı düşerken Rusya, Irak ve Kazakistan’dan alınan petrolün payı yükseldi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun “İran’dan petrol alımı sıfırlanana kadar tüm ülkelerle müzakereler sürecek” mesajı, yaptırımlarla ilgili Türkiye’ye baskısının süreceğine işaret ediyor.

ABD’nin önümüzdeki dönemde özellikle Halkbank konusundaki pazarlıklarda İran yaptırımlarını bir koz olarak kullanacağı belirtiliyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk bakanlara rahip Brunson nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ardından Türkiye’nin ABD’den Halkbank konusunda da talebi olduğuna işaret etmiş, Trump’ın kendisine “Bu konuda talimat vereceğim” dediğini söylemişti.

<haber-yatay:1132778>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler