Çavuşoğlu: ABD’den beklentimiz işbirliği

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, ABD’ye FETÖ, YPG, İran’a yaptırımlar ile Münbiç konusunda mesajlar verdi.

Yayınlanma: 14.11.2018 - 21:48
Abone Ol google-news

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dışpolitikasını “girişmci ve insani” olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanı, milli güvenliğin dışpolitika için öncelikli olduğunu, bakanlığının terör örgütleriyle mücadelede hep faal olduğunu kaydetti.
ABD’nin PKK’nin üst düzey üç liderinin başına para ödülü koyması kararını “Olumlu ancak geç ve yetersiz adımlar” olarak değerlendiren Çavuşoğlu, “Ülkemiz bakımından ABD’deki FETÖ varlığı ve faaliyetleri ile ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği desteği sürdürmesi ilişkilerimizi gölgeleyen temel unsurlar olmaya devam etmektedir” dedi.

YPG Münbiç’ten çıkarılmalı

Çavuşoğlu, bugüne kadar 83 ülkeye 452 kişinin iade dosyası gönderildiğini belirterek, “104 FETÖ mensubunu Türkiye’ye getirdik ve adalete teslim ettik” diye konuştu.


PYD/YPG’nin ve IŞİD’in Suriye’deki varlığına son vermek için girişimlerine kararlılıkla devam ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Fırat Kalkanı’nın ardından Zeytin Dalı Harekatı’yla örgüte ağır darbe vurduk. Terörden arındırdığımız alanlara ülkemizden 260 binin üzerinde Suriyeli geri döndü. Münbiç Yol Haritası kapsamında ise, ABD’yle 1 Kasım 2018 tarihinden bu yana müşterek devriyeler icra ediyoruz. Bu Yol Haritasının nihai hedefi PYD/YPG terör örgütünün Münbiç’ten tamamen çıkarılması ve bölgenin kontrolünün gerçek sahiplerine iade edilmesidir, bunun takipçisi olacağız” değerlendirmesini yaptı. ABD’yle bazı sorunlar yaşadıklarını anımsatan Çavuşoğlu, “PYD/YPG’ye destek, FETÖ ve Brunson davası başta olmak üzere önemli konuları ABD’yle yapıcı bir çerçevede görüşmeye gayret ettik. Yakın dönemde ilişkilerimizde yaşadığımız gerilimli süreçlerde biz ABD’li muhataplarımıza tehdit dili ve yaptırımlarla bir sonuç alamayacaklarını, aramızdaki sorunların çözümünün tek yolunun yapıcı diyalogtan geçtiğini her vesileyle dile getirdik. ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği desteği sürdürmesi ilişkilerimizi gölgeleyen temel unsurlar olmaya devam etmektedir. Münbiç Yol Haritası konusunda vardığımız mutabakatı ve bazı FETÖ iltisaklı kuruluşlarla ilgili olarak ABD makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu gelişmeler olarak değerlendirmekle birlikte yeterli görmüyoruz.Yapıcı tutumumuz karşılık gördüğü ölçüde ilerleme kaydedeceğiz” ifadesini kullandı. 

<haber-dikey:1141149>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler