The Independent: Erdoğan'ın ikinci bir darbe korkusu orduyu ve ülkeyi çökertebilir

İngiliz The Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn tarafından Türkiye'deki darbe girişimin ardından yayınlanan analizde 'Erdoğan'ın ikinci darbe korkusunun, orduyu ve ülkeyi çökertebileceği' ifade edildi.

Yayınlanma: 20.07.2016 - 10:17
Abone Ol google-news

İngiliz The Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye'deki darbe girişimini konu alan kapsamlı bir analiz yayınladı. "Erdoğan'ın ikinci bir darbe korkusu orduyu ve ülkeyi çökertebilir" başlıklı analizde, Türkiye'deki darbe girişimi sonrasında başlatılan gözaltı, tutuklama ve görevden uzaklaştırmaların yalnızca silahlı kuvvetleri değil, genel olarak tüm ülkeyi zayıflattığına dikkat çekildi. 

Türkiye'deki liderlerin ilk darbe girişiminin başarısız olmasının ardından ikinci bir girişim yapılmasından korktuğunu vurgulayan Cockburn, "Pek çok önemli askeri birlik adeta üslerine hapsolmuş durumda ve görünen o ki, başkentin henüz tamamen güvenli olduğu düşünülmediğinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'dan Ankara'ya dönmüş değil" ifadelerini kullandı.

"İkinci bir darbe girişiminden korkuluyor"

The Independent muhabiri Cockburn, gazetede yayınlanan analizinde ayrıca "İkinci bir darbe girişimine yönelik korkular, Erdoğan yönetiminin darbe yanlısı güçlerin 600 bin kişilik silahlı kuvvetlere ve istihbarat teşkilatına önceden tahmin ettiklerinden çok daha derin bir sızma gerçekleştirmiş olduğunu fark etmesinden kaynaklanıyor" görüşüne yer verdi.

Darbe girişiminin ardından ülkede üst düzey gözaltı, tutuklama ve görevden almaların devam ettiğine dikkat çekilen analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yönetimi tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı tasfiyenin pek çok vatandaş ve yabancı hükümet tarafından 'Erdoğan ve iktidardaki AKP'ye itaat etmeyen herkesten kurtulma adına fırsatçı bir çaba' olarak değerlendirildiği ifade edildi.

"Darbe girişimi, tasfiyeler için mazeret olarak görülüyor"

The Independent'te yayınlanan analizde ayrıca 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yönetiminin darbe girişimini orduda, devlet ve kamuda kendisine sadık olmayan herkesi tasfiye etmek için bir mazeret olarak gördüğünün apaçık ortada' olduğu yorumu yapıldı. Analizde şu çarpıcı satırlara yer verildi: 

"Hükümet her ne kadar darbecilerin tamamen temizlendiği izlenimini vermek istese de askerin hareket alanının kısıtlı tutulması tam bir güvenin oluşmadığını gösteriyor."

"Darbe girişimi sonucunda Türkiye'de devletin gücü genel anlamıyla daha da zayıfladı. Ülkede yıllardır devam eden tasfiyeler sonucu kamu kuruluşlarının da içi boşaltıldı ya da etkisiz hale getirildiler. Bu kurumların yeniden inşası zaman alacak."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler