Belirsizlik büyük engel

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik: Bugün iş dünyasının en çok sıkıntıda olduğu ana gündem maddesi, krediye sağlıklı bir şekilde ulaşamamak.

Yayınlanma: 26.12.2018 - 22:50
Abone Ol google-news

 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, iniş çıkışların bol olduğu bir yılın geride bırakıldığını belirterek, dış dünyadaki konjonktürel olumsuz etkilerin sistemin içinde olduğunu, hem küresel anlamda hem de içerde belirsizliklerin yaşandığını kaydetti.
Bilecik, ekonomiyi tekrar iyi noktaya getirmenin önemli bir sabır işi olduğunu vurgulayarak, şu tespitlerde bulundu:
-Geçmişi değiştiremeyiz, ileriye bakmak için de geçmişten iyi dersler alabileceğimiz bir yılı kapatıyoruz.

-İşverenin daha önemli üretim gücüne sahip olması, katma değeri yüksek daha önemli iş ve yatırım yapma iştahını da destekleyebilecek şekilde birtakım teşviklerin verilmesi önemli.

-Ekonominin en önemli kaldıraçlarından biri yabancı yatırım. Yatırımın getirisinden çok bu yatırımın uzun vadeli emin adımlarla yürüdüğünden emin olunması önemli.

-Reel sektörün finansmana erişim probleminin mutlaka çözülmesi gerek. Bunun için de banka bilançolarında gerekli temizliğin ve rahatlığın önünün açılması gerek.

Yüzde 1 büyüme

-Bizim senaryomuzda 2019’da yüzde 1’ler civarında bir büyüme, enflasyonun da yüzde 17’ler civarında olacağını öngörüyoruz.

-Birçok sektörde nakit sıkışıklığı ön plana çıkmış vaziyette. İş dünyasının en çok sıkıntılı olduğu noktalardan birisi kredi daralması.

-Şu ana kadar bu dalgalanmayı biz kontrol altına aldık. Artık önemli olan büyümeyi nasıl gerçekleştireceğimizi tartışacağımız günlere geçiyoruz.

Dişimizi sıkacağız

-2019’da zorlu bir süreç görülecek. Biraz dişimizi sıkacağımız bir süreç yaşanacak ama bu uzun vadeli bakıldığı zaman Türkiye hakikatten o eski muazzam günlere geri dönebileceği, güzel hikâyeler yazabileceği süreci rahatlıkla başarabilecek bir kapasiteye sahip. 

-Türkiye’nin AB üyeliği vazgeçilmez bir hedef olması gerekiyor.

-Finansman maliyetleri bu kadar yüksek olmasına rağmen gerek içeride iş dünyasında gerekse yabancı yatırımcılarda güçlü yatırım yapma iştahı var.

-Bugün iş dünyasının en çok sıkıntıda olduğu ana gündem maddesi krediye sağlıklı bir şekilde ulaşamamak. Kredinin maliyetinden çok krediye ulaşmadaki sıkıntılar öne çıkmış durumda

-Bugün yatırımların önündeki en büyük engel belirsizlik. Ekonomi güven üzerine kurulan bir yapı, tekrardan netleştirilmesi gerekiyor. Özellikle mevcut yatırımcıları kati surette ürkütmememiz gerekir. Çünkü onlar eldeki kuş. Eldeki kuşu kaybetmiyor olmamız gerekir.

-İş dünyası kendi objektifliğini kaybetmemeli. Her zaman empati kabiliyeti yukarıda olmalı. Bir şey talep ederken, bir miktar da olsa kendinizi karşı tarafın yerine koymalısınız. Bankacılık sistemindeki sıkıntıların tespitini yapmamızda fayda görüyorum.  Kredinin maliyetinden çok krediye ulaşmadaki sıkıntılar öne çıkmış durumda.

-Döviz kurunda seviyeden ziyade kurun istikrarlı seyri daha önemli. Asıl değerli olan kurun seviyesinden çok nasıl bir istikrarda devam ettiğidir. Yüksek dalgalar geldiği zaman kumdan kale olmamak lazım.

-Finansa erişebilirlikte ana formül öngörülebilirlik. İnsanlar öngörülebilir bir piyasayı hissetmeye başladılar ve bunu görüyorlar ise o zaman finansal istikrara erişim de kurun seviyesi de kendi içinde bir dengeye kavuşur. İş dünyası olarak bizim iki gözümüzün biri ekonomide, diğeri dış politikada.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler