Yüksek enflasyonla faiz risk yaratıyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: Ekonomik istikrarın sağlanması ve büyümenin, düşük enflasyonda, kalıcı olmasını çok önemsiyoruz.

Yayınlanma: 26.02.2018 - 23:01
Abone Ol google-news

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yüksek faizle ilgili önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Sabancı, “Geçen sene enflasyonda ve yüksek reel faizde artış gördüğümüz bir yıl oldu. Bu konularda gerekli önlemlerin alınmasını, ekonomik istikrarın sağlanması ve büyümenin, düşük enflasyonda, kalıcı olması bakımından çok önemsiyoruz. Bu konuda Sayın Başbakan’ın enflasyonla mücadele edileceğine vurgu yapan, öncelik veren açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Sabancı Holding’in yıllık paylaşım toplantısında konuşan Güler Sabancı, “Bir yanda yüksek büyüme rakamları hepimize umut verirken diğer tarafta bölgemizden kaynaklı sıkıntıları derinden yaşıyoruz. Bölgemizde en yakın zamanda huzur ve kalıcı barışın tesis edilmesini yürekten temenni ediyoruz. Bu vizyon bizim için, katma değerli üretimden, yeni iş alanlarına dijital dönüşümün dokunduğu her noktada değişimin öncüsü olma anlamına geliyor. Dijitalleşme sadece mevcudu iyileştirmekle sınırlı değildir. Dijital dünyaya uyumlu bir yol haritasını önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Yeni bir etap

Sabancı, “Sanayi 4.0’dan yapay zekâlara, big datadan, robotics’e olağanüstü bir dönüşümün içindeyiz. Bunun en büyük etkisi de sanayi ve üretimde görülüyor. Sektörler iç içe geçiyor. Böyle bir dünyada biz de Sabancı olarak yeni bir etap koşuyoruz. Yeni Neslin Sabancı’sı olarak tanımladığımız bu yeni vizyonda, elbette odağımızda teknoloji ve dijitalleşme var” dedi.

Çift hanede kalacak

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Göçmen de, bu yıl başka kırılganlıklar olmadığı takdirde ekonomik büyümenin devam edeceğini düşündüklerini anlatarak, “Yüzde 5’i biraz aşabilecek büyüme beklentimiz var. Yüksek enflasyon önemli kırılganlıklardan biri, yılın büyük bir kısmında iki haneli kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Yurtdışı kırılganlık olabilir. Türkiye’deki faizlerin artmasına bağlı olarak bir kırılganlık olabilir. Döviz borçlarının TL borçlarıyla değişmesiyle ilgili kırılganlıklar olabilir. Artık uzun vadeli plan yaparken bu esneklikleri de göze almalıyız” değerlendirmesini yaptı.

Çimentoda satın alma gündemde

Uzun zamandır satın alma için fırsat kolladıkları çimento sektörü ile ilgili Mehmet Göçmen, “Çimentoda satın alma arayışımız her zaman devam ediyor. Yurtiçinde de dışında da yaklaşık 50 farklı yatırıma baktık, bakıyoruz” diye konuştu. Grup olarak yeni yatırım fırsatlarını her zaman değerlendirdiklerine dikkat çeken Göçmen, “İhracat yaptığımız bazı ülkelerde üretim yatırımı yapmayı da düşünebiliriz” dedi. Dünyanın 16 farklı ülkesinde 60 binden fazla çalışanıyla faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Göçmen, çalışanların Sabancı Topluluğu’nun en önemli değeri olduğunu vurguladı.

Sabancı’dan 5 milyarlık yatırım

Sabancı Holding geçen yılın tamamında yüzde 21.1 artırdığı kombine satış gelirlerini bu yıl yüzde 15 ile 20 aralığında büyütmeyi hedeflerken, Enerjisa Üretim’in 2019’dan sonra halka arz edilmesi planlanıyor. Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, geçen yıl 5 milyar lira yatırım yaptığını ifade ettiği holdingin bu yıl en az 5 milyar lira yatırım yapacağını ifade etti. Göçmen, Holding’in bu yıl 2017’nin yüzde 50 fazlası temettü dağıtacağını anlatarak, Sabancı olarak bu yıl Türkiye ekonomisinin büyüme hızının iki katı büyümeyi hedeflediklerini aktardı. Sabancı Holding’in kombine satışları geçen yılın tamamında yüzde 21.1 artışla 64.1 milyar liraya çıkarken, gelirlerin beşte ikisini oluşturan Akbank dışarıda bırakıldığında grubun satışları yüzde 21.5 büyüyerek 36.8 milyar liraya çıktı. Konsolide bazda bakıldığında Holding’in 2017 dördüncü çeyrek net kârı yüzde 48.1 artışla 1.1 milyar liraya, yılın tamamında yüzde 30.9 artışla 3.5 milyar liraya yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler