Akşener'in A takımı: Denge listesi

Olağanüstü kurultayın ardından Akşener, eski MHP Genel Sekreteri Paçacı’yı Parti Genel Sekreterliği’ne taşırken, ülkücü kökenli Özdağ, Aydın, Bal ve Dervişoğlu’na ise dokunmadı.

Yayınlanma: 16.08.2018 - 21:30
Abone Ol google-news

İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayında oy veren delegenin tamamının oyunu alarak yeniden genel başkan seçilen Meral Akşener, yeni Genel İdare Kurulu’nu (GİK) topladı. GİK’in yarısını kurultayda değiştiren Akşener, süreci değerlendirdiği toplantıda kurmaylarını da belirledi. Akşener’in yeni Başkanlık Divanı’nda İzmir Milletvekili Aytun Çıray Genel Sekreterlik görevinden alındı, yerine eski MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı getirildi. 15 kişilik Başkanlık Divanı’na 6 yeni isim eklenirken, 4 isim ise liste dışı kaldı.

6 yeni, 4 liste dışı

Akşener’in yeni kurmay heyetinde en dikkat çeken isim MHP’de kaset skandalının ardından görevinden ayrılan, Akşener ile İYİ Parti kuruluşunda yer alan ve bir dönem Akşener’in başdanışmanı görevini yürüten Paçacı oldu. Ekonomi bürokrasisi kökenli Paçacı’nın yeni görevi, hem Türkiye’nin hem de partinin ihtiyacı olarak yorumlandı. Akşener’in yeni Başkanlık Divanı’na 6 yeni isim dahil olurken, 3’ü milletvekili 4 isim genel başkan yardımcılığı odalarını boşaltmak zorunda kaldı. Genel Başkan Yardımcıları Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, İstanbul Milletvekili Mehmet Fatih Şeker, Kazım Ataoğlu Başkanlık Divanı’ndan çıkartıldı.

Ülkücüler yerini korudu

Kurultayda düşük oy alsalar da Akşener’in listesinde ülkücü kökenli genel başkan yardımcılarına dokunmaması dikkat çekti. Genel Muhasip Hayrettin Nuhoğlu, Teşkilat İşlerinden sorumlu Koray Aydın, Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Şenol Bal, Mahalli İdarelerden Sorumlu Müsavat Dervişoğlu, Strateji, iletişim, propaganda ve tanıtımdan sorumlu Ümit Özdağ genel başkan yardımcılığı koltuklarını korudu.

İYİ Parti’den istifa eden isimlerin “kurultay sonrası ülkücüler kesilecek” söylemine karşın Akşener’in partinin ülkücü kökenli ağır isimleri Başkanlık Divanı’nda görevde tutması “denge listesi” yorumuna neden oldu. Parti kaynakları, istifaların bir kısmının “bu parti ikinci MHP oldu”, bir kısmının ise “ülkücülere görev verilmiyor” söylemindeki çelişkiye dikkat çekerek Akşener’in böyle bir derdinin olmadığı, partinin ortak bir dil kurması ve kurumsallaşması yönünde adımlar attığı değerlendirmesi yaptı.

Kabineye eski bakan

Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kazım Ataoğlu yerine ise yeni Divan’da Salim Ensarioğlu görev aldı. AKP eski milletvekili Ataoğlu yerine getirilen Devlet eski Bakanı ve DYP eski milletvekili Ensarioğlu, Diyarbakır 1. sıradan milletvekili adayı olsa da seçilememişti. AKP de 7 Haziran 2015 seçimlerinde Salim Ensarioğlu’nu Diyarbakır’dan 2. sırada aday göstermiş, ancak seçilemeyince, 1 Kasım 2015 seçimleri için Diyarbakır’dan 1. sırada bu kez yeğeni Galip Ensarioğlu’nu seçmişti.

Son dönemde hükümetin ekonomi yönetimine ilişkin eleştirilerini arttıran Akşener, yeni listede Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine de Merkez Bankası eski Başkanı ve Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz’ı getirdi. Yeni Başkanlık Divanı’nda yerini koruyan Berna Sukas, Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinden Eğitim, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na atandı. Sivil Toplum Kuruluşları ve Halkla İlişkilerden sorumlu Ersagun Yücel, koltuğunu koruyan bir diğer isim oldu.

Sürpriz atamalar

24 Haziran’da milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen İYİ Parti kurucuları Hasan Seymen ile Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, genel başkan yardımcısı görevine getirildiler. Divan’dan ayrılan eski büyükelçi Sezgin yerine bir diğer eski büyükelçi olan Ahmet Kamil Erozan, Uluslararası İlişkiler ve Türk Dünyasından sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi. Erozan, Demokrat Parti eski milletvekili ve Fenerbahçe’nin eski başkanı Agah Erozan’ın oğlu.  

Çıray’a görev değişikliği

İYİ Parti’de kuruluştan bu yana Genel Sekreter ve Parti Sözcüsü görevlerini yürüten Aytun Çıray ise Akşener’in yeni listesinde bu görevlerinden alındı. Çıray, yeni listede Basın, Yayın ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Parti Sözcülüğü görevi ise Sanayi, Teknoloji, Çevre ve Gençlik Politikalarından sorumlu Buğra Kavuncu’ya verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler