AKP’de ‘istifa’ beklentisi

TBMM Başkanı Yıldırım’ın ‘görevi bırakmadan son işim belki de ALS komisyonu olacak’ sözleri istifa edeceği yönündeki beklentiyi güçlendirdi.

Yayınlanma: 21.01.2019 - 21:59
Abone Ol google-news

“İstifaya gerek yok” diyen AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın, ALS hastalarıyla ilgili olarak “görevi bırakmadan son işim belki de komisyon kurulması olacak” sözleri, AKP içinde bir süredir oluşan istifa edeceği yönündeki beklentiyi güçlendirdi. Yıldırım’ın, adayların YSK’ye bildirileceği 19 Şubat ya da adayların resmen ilan edileceği 3 Mart tarihinde TBMM Başkanlığı’ndan ayrılabileceği dile getiriliyor. İstifası durumunda yeni Meclis Başkanı seçiminin ne zaman yapılacağı konusunda ise farklı görüşler var.

<haber-dikey:1209209>

Israrcı olmuştu

Muhalefet partilerinin istifa etmesini sık sık gündeme getirmesine karşın her seferinde hukuken bir sıkıntı olmadığı, konunun siyaseten tartışıldığını belirterek, TBMM Başkanlığı’na devam etme konusunda ısrarını sürdüren Yıldırım, “Seçim bir siyasi faaliyet değildir” diyerek tartışmalara neden olmuştu. Yıldırım’ın önceki gün bir programında ALS hastalarıyla ilgili olarak Meclis’te araştırma komisyonu kurulacağını belirterek, “Ankara’ya dönüşümde ilk işim bu olacak. Belki de bu görevi bırakmadan yapacağım son iş de bu olacak” demesi istifa etmeme yönündeki kararını yeniden değerlendirdiği biçiminde yorumlandı. Bu açıklamanın ardından Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifa edeceği beklentisi güçlendi.

Parti kulislerinde Yıldırım’ın belediye başkan adaylarının il ve ilçe seçim kurullarına verilme tarihi olan 19 Şubat ya da YSK’nin adayları ilan edeceği 3 Mart tarihinde istifa edebileceği dile getirildiği gibi bunun daha erken bir tarihte olabileceğini bekleyenler de bulunuyor.

Yıldırım’ın istifası durumunda yeniden seçim yapılıp yapılmayacağı konusunda 3 seçenek üzerinde değerlendirme yapılıyor. Bir görüşe göre, yeni bir seçimle Meclis’i meşgul etmek yerine Yıldırım istifa etse bile yeni TBMM Başkanı’nın seçimi yerel seçim sonrasına bırakılabilir. Bu sürede TBMM İçtüzüğü gereği en yaşlı başkanvekili sıfatıyla MHP’li TBMM Başkanvekili Celal Adan, TBMM Başkanlığı’na vekâlet eder. İkinci görüş ise makamın boşluk kaldırmayacağı ve seçimin hemen yapılması gerektiği yönünde. Buna göre, Yıldırım TBMM tatile girdikten sonra istifa etse bile Meclis olağanüstü toplanır ve yeni Meclis Başkanı’nı seçer. Üçüncü seçenek olarak da Yıldırım’ın Meclis’in tatile girmeden istifa etmesi ve olağanüstü toplantıya gerek kalmadan yeni Meclis Başkanı’nın seçilebileceği dile getiriliyor. Kulislerde, TBMM’nin açılacağı 5 Şubat tarihinden sonra bu sürecin başlayabileceği de konuşuluyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler