KHK’ler intikam için kullanılıyor

25 yıl çalıştığı İETT’den FETÖ gerekçesiyle ihraç edilen Dr. Hüseyin Gazi Yaman, OHAL mağdurlarının yaşadığı adaletsizlikleri anlattı.

Yayınlanma: 03.09.2017 - 20:16
Abone Ol google-news

İBB’de 25 yıllık İETT Genel Müdürlüğü Kurum Doktoru, İstanbul Tabip Odası temsilcisi Dr. Hüseyin Gazi Yaman (52) 28 Temmuz 2016 tarihinde “FETÖ” gerekçesiyle açığa alındı, 14 Temmuz 2017’de çıkarılan KHK ile de ihraç edildi. Dosyasını Bölge İdare Mahkemesi’ne götüren Dr. Hüseyin Gazi Yaman, mahkeme başkanının dosyada bir soruşturma ve delil olmadığına dair şerh düştüğünü söyledi. FETÖ ve diğer yasadışı örgütler ile alakasının olmadığını bunu kurumda herkesin bildiğini belirten Yaman, “Yaşamınızı ve kararlarınızı demokratik mantık içerisinde yapıyorsanız bu karşı taraftaki insanlara rahatsızlık veriyor. Biz görevden alındığımızda İnsan kaynakları başkanı ile görüştük, ‘Bizi neden görevimizden alıyorsunuz bizim FETÖ ile ne alakamız var?’ dediğimizde, bize, ‘1994 öncesinde solcular giysilerimizden dolayı bize gülerlerdi’ gibi konu ile ilişkisi olmayan anlamsız şeyler söylüyordu, yani o dönemlerde benimle dalga geçiyordunuz, şimdi ben de intikam alıyorum gibi bir algısı vardı” dedi. OHAL Komisyonu’na da başvuran Dr. Yaman umutlu değil: “Başvurduk ama bu kararların düzeltilmesi ve kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi nasıl olacak bu da ayrı bir tartışma konusu. Çünkü 200 bine yakın dosya var burada mantıklı olarak düşündüğünüzde adaletli karar vermek için bütün dosyaları, delilleri incelemek gerekiyor. Yedi tane insanın bu dosyaları incelemesi on yılları bulan bir süreç olacaktır"

 ‘Özrün karşılığı olmayacaktır’

Adaletin bir an evvel gelmesini temenni eden Yaman, insanların ne ile suçlandığını bilmeden infaz edildiğini söyledi. Yaman şöyle devam etti: “Bu insanlar iş bulamıyor. Burada sadece ihraçla cezalandırılmıyor o ihraçla beraber bütün yaşamı boyunca çoluğu çocuğu, eşi de mağdur oluyor ve tüm sosyal yaşamınız allak bullak oluyor. Tabii bu işin ekonomik boyutu da var. Kira, elektrik, su, doğalgaz çocuğunuzun eğitim masrafları vs. On yıl sonra çıkıp biz yanlış yaptık özür dileriz dedikleri zaman bir karşılığı olmayacaktır. 1215’te İngiltere’de toplumsal anlaşma olan Magna Carta’da bu bilinir, ‘hiçbir yurttaş delilsiz suçlanamaz, tutuklanamaz, mağdur edilemez’ diyor, yıl 2017 Türkiye’sinde yapılan haksızlıklar ortadadır.”

‘Mahrum bırakılıyoruz’

Maddi, manevi yönden mahrum bırakıldıklarını belirten Yaman, “İşine gidemiyorsun. Benim çevremde olsun, işyerinde olsun FETÖ dahil hiçbir yasadışı yapıyla ilişkimin olmadığını herkes bildiği halde suçlu ilan edilmem en büyük mağduriyettir. Hiçbir neden gösterilmeden kişinin bütün yaşamıyla oynamak... Mesela yurtdışına çıkamamak, ‘neden çıkamıyorsunuz?’ bir cevap yok, en ufak bir şey yok. Hakkınızı hukukunuzu mahkemelerde aramaya çalışıyorsunuz ama sonuçsuz kalıyor. Ne yazık ki darbe karşıtı olanlar darbecilikle suçlanıyor. Bu trajikomik bir durumdur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler