"İnsan hakları ihlalleri, sistematik ve yaygın olarak gerçekleşiyor"

İHD Diyarbakır Şubesi, son aylarda sıkça hak ihlalleri yaşandığı iddialarıyla gündeme gelen Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Elazığ 2 No’lu Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili raporunda, hapishaneler bulunan mahpuslara karşı, işkence ve kötü muamele, tehdit, tecrit ve izolâsyon, sağlığa erişim hakkının engellenmesi gibi keyfi disiplin soruşturmaları gibi ihlaller yaşandığını tespit ettiklerini açıkladı.

Yayınlanma: 19.10.2018 - 13:40
Abone Ol google-news

İHD Diyarbakır Şubesi, son aylarda sık sık hak ihlallerinin yaşandığı iddialarıyla gündeme gelen Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Elazığ 2 No’lu Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşananlara dair hazırladıkları raporu, dün düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Raporun okunmasından önce kısa bir değerlendirme yapan Şube Başkanı avukat Abdullah Zeytun, cezaevlerindeki yönetimlerin ihlaller konusunda duyarsız kaldıklarını, cezaevlerinin aynı zamanda eza evlerine dönüştüğünü söyledi.

Ardından raporu okuyan Gurbet Yavuz, oluşturdukları inceleme heyetinin, bu cezaevlerinden yapılan başvuruların, 2017 ve 2018 yıllarında tekrar etmesi nedeniyle, başvurularda ifade edilen insan hakları ihlallerinin sistematik ve yaygın olarak gerçekleştiği kanaatine ulaştıklarını söyledi. Yavuz "Heyetimiz, hapishanelerdeki bulunan mahpusların, işkence ve kötü muamele, tehdit, tecrit ve izolâsyon, sağlığa erişim hakkının engellenmesi, ayakta sayım dayatması, sosyal-kültürel-sportif haklardan mahrum bırakma, iletişim ve haberleşme haklarının engellenmesi, keyfi disiplin soruşturmaları şeklinde ihlallere maruz kaldığı kanaatine ulaşmıştır.

Heyetimiz, ihlallere maruz kalan mahpusların, politik görüşleri dikkate alınarak cezaevi personelinin önyargılı ve ayrımcı muamelesine maruz kaldığını, ihlallerin bu durumdan kaynaklı gerçekleştiği tespitine ulaşmıştır. Mahkemelerce yasaklama ve toplatılma kararı bulunmayan kitap ve yayınların cezaevi idaresinin keyfi tasarrufuyla yasaklandığını, mahpusların basın ve haber alma özgürlüklerinin ağır şekilde ihlal edildiğini tespit etmiştir. Cezaevi idaresi tarafından, mahpusların kısıtlanan hakları hususundaki talepleri görmezden gelindiği ve mahpuslara yönelik keyfi bir şekilde disiplin soruşturmalar açılıp ceza verildiğini tespit etmiştir" dedi.

Mahpuslara yönelik gerçekleşen ihlallerin önlenmesine dair şu önerilerini de sıralayan Yavuz "Türkiye’deki infaz rejimi mevzuatının ve politikasının uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Mahpuslara yaşatılan işkence ortamından derhal vazgeçilmeli, mahpuslara uluslararası hukukun emrettiği şekilde insana yaraşır bir şekilde bir muamele gösterilmelidir. Mahpuslar üzerindeki tecrit ve izolâsyonun derhal kaldırılması ve insani yaşam şartlarının oluşturulması gerekmektedir.

Mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Mahpuslara yönelik yaşanan insan hakları ihlallerinin etkin bir şekilde soruşturularak sorumluluğu bulunan personellerin cezalandırılması için yargı mensuplarını göreve davet etmektedir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler