'Cumhuriyet’e bomba talimatını Öz verdi'

FETÖ’nün kumpas davalarından “Ergenekon’a” bakan 7 eski hâkim ve savcının yargılanmalarına başlandı. Ergenekon sanıklarından Bedirhan Şinal Zekeriya Öz'ün talimatıyla gazetemize bomba attığını söyledi.

Yayınlanma: 16.11.2018 - 22:36
Abone Ol google-news

Ergenekon davasının hâkim ve savcıları Hüsnü Çalmuk, Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu, Ercan Fırat, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Topal, Sedat Sami Haşıloğlu ve Mehmet Murat Dalkuş’un “Suç uydurma ve görevi kötüye kullanma, cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, resmi belgede sahtecilik ve suç delillerini yok etme” suçlarından yargılanıyor.

Yargıtay 8. Ceza Dairesindeki duruşmaya Ergenekon davası sanıklarından Hurşit Tolon, Dursun Çiçek, Mehmet Ali Çelebi, Hıfzı Çubuklu, Nusret Güner ve Mehmet Ali Çelebi’nin de şikâyetçi olarak katılırken, duruşmada sanıklar Hüsnü Çalmuk ve Ercan Fırat hazır bulundu. Diğer sanıklar Mehmet Ali Pekgüzel, Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu ise SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlandı.

Türk milleti adına yargılamışlar

Sanıklar Haşıloğlu ve Dalkuş’un firari durumda olduğu davada mahkeme başkanı, önce katılma taleplerini aldı. Mahkeme heyeti daha sonra oy birliğiyle Tolon, Çiçek, Çelebi, Özkan, Öztürk, Kemal Kerinçsiz, Sedat Peker, Hıfzı Çubuklu, Nusret Senem, Ergün Poyraz, Hüseyin Buzoğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı Ergenekon davası sanıklarının suçtan zarar görme ihtimallerine karşı davaya katılma taleplerini kabul etti. Duruşmayı izlemeye gelen CHP milletvekili Mahmut Tanal’ın katılma talebi ise reddedildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Veli Küçük’ün katılma taleplerinin mahkemeye dün verilmesi nedeniyle bu konuda inceleme yapıldıktan sonra karar verileceği açıklandı. Mahkeme Başkanı Metiner’in suç isnatlarını okuduğu sırada ise, sanık Hüsnü Çalmuk’un sık sık söz isteyerek usul itirazında bulununca, Başkan Metiner, Çalmuk’a, “Usul hükümlerini ihlal ettiğinizden hakkınızda işlem yapmak zorunda kalacağım. Lütfen sesinizi keser misiniz” dedi.

‘Gereksiz uzatıyorsun’
Metiner, suç isnatlarını okumasının ardından Çalmuk’un “Söz hakkının engellendiğine” ilişkin dilekçe gönderdiğini belirterek Çalmuk’a söz verdi. Çalmuk’un “24 yıl hâkimlik yaptım, ceza yargılamasını biliyorum” sözlerine karşılık Metiner, “Çok iyi biliyorsunuz anlaşıldı. Hakkınızdaki iddialar da öyle zaten” diye konuştu. Bunun üzerine sanık Çalmuk, “Bizi Ergenekon sırasında 15 dakika savunma hakkı verdin diye suçluyorsunuz, şimdi siz konuşturmuyorsunuz” deyince, başkan Metiner, “Gereksiz yere uzatıyorsun. Bunları savunmanda anlatırsın” karşılığını verdi.

‘Hakkı direkt idam’

Savunma için söz verilen sanıklar, hazır olmadıklarını belirterek en az 3 aylık süre verilmesi talebinde bulundu. Duruşmaya SEGBİS ile katılan Ergenekon davasının sanıklarından şikâyetçi Bedirhan Şinal ise “Siz bize yıllarca söz hakkı vermediniz. Başkanım bunların hakkı vatana ihanetten direkt idam” diye bağırdı.

Başka suçtan tutuklu mağdur Bora Ballı da SEGBİS ile verdiği ifadesinde Ergenekon davasında 3 yıl tutuklu kaldığını, bu davada FETÖ ihanet şebekesinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kumpas kurduğunu belirterek “Burada yargılamayı uzatacakları yerde hayatlarını kararttıkları insanlarla yüzleşsinler” diye konuştu. Daha sonra söz verilen Bedirhan Şinal, Cumhuriyet gazetesine bomba atması için FETÖ’cü polislerin kendisine talimat verdiklerini, örgüt tarafından kayıt dışı istihbarat elemanı olarak bu olayda kullanıldığını öne sürdü.

Talimatı Öz verdi
Cumhuriyet gazetesinin bombalanması senaryosunun Ergenekon davasıyla birleştirilmesi için kendisine Zekeriya Öz ve Kadir Altınışık’ın talimat verdiğini belirten Şinal, pişman olduktan sonra Ergenekon duruşmalarında örgütü anlattığını ancak şu an sanık olan heyetin kendisini duruşmalardan yasakladığını kaydetti.

Ercan Fırat tutuklansın
Mahkeme Başkanı Metiner, duruşmaya çarşamba günü devam edileceğini bildirdi. Bu sırada davaya katılma talebi kabul edilen Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Mehmet Ali Çelebi’nin avukatı Hüseyin Ersöz söz alarak başka suçtan tutuklu sanıkların bu suçtan da tutuklanmasını ya da en azından kaçma şüphesi bulunması nedeniyle tutuksuz sanık Ercan Fırat’ın bu duruşmada tutuklanmasını istedi. Başkan Metiner ise, bu tür taleplerin çarşamba günü karara bağlanacağını söyledi. Duruşma ertelendi.

Duruşmanın sabahki bölümüne adamlarıyla birlikte gelen Sedat Peker, verilen aranın ardında gazetecilere açıklama yaptı. Peker, “İlahi adaletin var olduğunu görmek için buraya geldim. Geçmişte bizlere bu eziyeti yapan insanların bu şekilde hesap veriyor olmaları çok önemli” dedi. l 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler