AKP iktidarı yayımladıkları genelgelere karşın lüks harcamalardan hiç vazgeçmiyor: Tasarrufun adı var!

Son yayımladığı kamuda tasarruf genelgesi ile emekçilerin haklarını budayan AKP, 2018’den beri taşıt ve bina kiralamaları için 10.7 milyar lira harcadı.

Yayınlanma: 26.05.2024 - 04:00
AKP iktidarı yayımladıkları genelgelere karşın lüks harcamalardan hiç vazgeçmiyor: Tasarrufun adı var!
Abone Ol google-news

Tasarruf genelgelerine karşın taşıt ve hizmet binası kiralamaları için bütçeden milyarlarca lira harcama yapılıyor. Son yayınladığı kamuda tasarruf genelgesi ile emekçilerin haklarını budayan AKP, 2018’den beri bütçeden sadece “mal ve hizmet alım giderleri” kapsamında taşıt ve bina kiralamaları için 10.7 milyar lira harcama gerçekleştirdi. Üstelik taşıt ve hizmet binası kiralama giderleri 2021 yılında yayınlanan tasarruf genelgesinin ardından adeta sıçrama yaptı. 2021’de 371.5 milyon lira olan taşıt kiralama bedelleri tasarruf genelgesinin yayınlanmasının ardından 1 yıl sonra 1.4 milyar liraya çıktı. Hizmet binası kiralama bedelleri de ekonominin yanlış faiz politikası ile altüst edilmesinin ardından 2022’de 916.1 milyon lira iken, 2023’te 1.1 milyar liraya fırladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerine göre, mal ve hizmet alım giderleri kapsamında 2018’de taşıt kiralama giderleri için 438.1 milyon lira, hizmet binası kiralamaları için de 392.9 milyon lira harcama yapıldı. 2019’da taşıt kiralama giderleri 430.6 milyon lira, hizmet binası kiralama giderleri de 559.5 milyon lira oldu. 2020’de taşıt kiralama giderleri için 430.1 milyon lira, hizmet binası kiralama giderleri için de 529.8 milyon lira ödeme yapıldı. 2021 yılında bütçeden taşıtlar için yapılan kira ödemeleri 371.5 milyon lira, hizmet binaları için yapılan kira ödemeleri de 543.7 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu arada Haziran 2021’de Cumhurbaşkanlığı tarafından tasarruf genelgesi yayılandı. Tasarruf için kurallar getirildi. Ancak bu genelgenin ardından taşıt kiralamaları için bütçeden yapılan ödemeler adeta uçtu. 2022’de, bütçeden, kiralanan taşıtlar için 1.4 milyar lira ödeme yapıldı. Hizmet binası kiralama giderleri de 916.1 milyon liraya çıktı. İktidarın “düşük faiz” politikası sonrasında ekonomi altüst oldu.  

2023’te taşıt kiralamaları için yapılan ödemeler 2.1 milyar liraya, hizmet binaları için yapılan kira ödemeleri de 1.1 milyar liraya ulaştı. Bu yılın 4 ayındaki veriler 2024’te de kiralamalar için yine yüksek ödeme yapılacağını gösteriyor. Bu yılın ocak-nisan döneminde taşıtlar için 983.2 milyon lira, hizmet binaları için de 572.7 milyon lira harcama gerçekleştirildi. Bütçeden 6.5 yılda mal ve hizmet alım giderleri kapsamında yapılan kira ödemelerinin toplamı 10.7 milyar liraya ulaştı.  

"TASARRUFUN 'T'Sİ BİLE YOK"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, devletin ülkedeki en büyük kiracı olduğunu belirterek, 2021’deki tasarruf genelgesinin ardından bütçeden yapılan kira ödemelerinin fırladığına vurgu yaptı. Bakırlıoğlu, “Bir de tasarruf genelgesi olmasaydı ne kadar harcarlardı acaba?” sorusunu yöneltti. Uygulamalara bakıldığında tasarrufun “T”sinin bile görülmediğine işaret eden Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:

“Madem bu genelgelere uymayacaksınız, neden çıkarıyorsunuz ? 2021’de yayınlanan bu tedbirlere uyulsaydı geçen hafta yayınlanan tasarruf ve verimlilik paketine gerek bile kalmazdı. Son 20 yılda gerçekleştirilen özelleştirme ve satışlardan sonra kamu kurumları ancak kiralık binalarda hizmet verebilir hale getirildi. Geçtiğimiz günlerde tasarruf tedbirleri kapsamında kamuda yeni bina-araç kiralanmasına kısıtlama getirilirken; önce Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin lüks araç kiralaması sonra da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na yeni bir bina kiralaması yapıldığı basında yer aldı.” 

Bakırlıoğlu, şu anda bu binanın kirasının en az 1 milyon liranın üzerinde olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı’nın faliyet alanı kapsamında kurulan ve geniş yetkiler verilen vakfa işaret eden Bakırlıoğlu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları gibi kendisine bağlı bir vakıf kurarak; tasarruf tedbirlerine takılmadan istediği binayı-aracı kiralayabilir ve hatta satın alabilirdi!” diyerek tepkisini dile getirdi. Bakırlıoğlu, Türkiye’nin AKP tarafından “rant ve israf Cumhuriyeti” haline getirildiğini söyledi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler