Sırrı Süreyya Önder'den 'Kobani davası' yorumu: 'AKP'nin ileride yargılanmasının ön iddianamesidir'

Meclis Başkanvekili DEM Partili Sırrı Süreyya Önder Kobani davalarının açıklandığı sırada meclise seslendi Önder, "Bir üzüntümü paylaşmak istiyorum" sözleri ile konuşmasına başladı.

Yayınlanma: 16.05.2024 - 16:43
Abone Ol google-news

Kobani Davası’nda açıklanan karar, TBMM Genel Kurulu’nda da DEM Partililerin protestolarına sahne oldu. Kararlar açıklanırken DEM Partili milletvekilleri de “HDP susmadı susmayacak”, “Selahattin burada, Figen burada, Pervin burada, Gülten burada” sloganları ile Kürtçe sloganlar attı ve sıra kapaklarına vurdu. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de 38 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, kararlar sonrası TBMM Genel Kurulu, 21 Mayıs Salı günü toplanmak üzere kapandı. 

TBMM Genel Kurulu’nda, 6-8 Ekim 2014’teki eylemlere yönelik Kobani davasında, aralarında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada hükümler açıklandı. Dava kapsamında TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de 38 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. Önder, bir yandan kararın açıklanmasını takip ederken, diğer yandan da genel kurulu yönetti. Görüşmeler sırasında “stresli olduğu gözlenen” Önder ile AKP’li Mehmet Ali Çelebi ile “parmak sallama” tartışması çıktı. Çelebi, Önder’in genel kurulu yönetme şekline itiraz ederken, Önder’e dönerek parmak salladı. Çelebi, Önder’e, “Burada her laf atanın sözünü mü keseceksiniz siz? Benim hakkımı alamazsınız bu şekilde” sözleriyle tepki gösterince Önder, Çelebi’nin bu sırada parmağını sallamasına kızarak, “Elini sallama bana. Kime parmak sallıyorsun” ifadelerini kullandı. Çelebi ise Önder’e “Bağırma, haddini bil” karşılığını verince genel kurulda tartışma başladı. Gerilimin artması üzerine de Önder, birleşime 15 dakika ara verdi. 

‘BORU DEĞİL’

Aranın ardından genel kurulda yaşanan gerilime ilişkin açıklama yapan Önder, iktidar, muhalefet ayırt etmeden tüm milletvekillerinin söz söyleme haklarını en geniş kullandırmaya çalışan bir TBMM Başkanvekili olduğunu belirterek, “Daha iki gün önce 67 kişiye kullandırdık. Bir arkadaşımız parmak salladı. Bakın, açılışta hiç bahsetmeden girdim. Şu anda 38 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyorum. Hakkımızdaki ferman yarım saat, bir saat içinde açıklanmış olacak. 38 kez ağırlaştırılmış müebbet. Affedersiniz boru değil. Hele bugünkü (dünkü) ortamda böyle ‘Yahu, bir şey olur, olmaz, buradan adalet çıkar, çıkmaz’ diyecek bir tane vekil varsa ikincisi de ben olayım. Buna rağmen kendi sorumluluğumuzun müdrik geliyoruz, burada bu işi uhuletle suhuletle yürütmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Kendisinin “parmak sallanacak bir insan olmadığını” söyleyen Önder, “38 kez bu parmak değil, bir gürz olarak başında sallanırken gelip burada görev ve sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Bana sökmez. Ama bütün arkadaşlarımızın, O Sayın Milletvekili de dahil olmak üzere, hepsinin hukukunu korumak, gözetmek benim tüm kişisel görüşlerimden ve hassasiyetlerimden daha önde gelir” diye konuştu. Herkesi tertipli olmaya davet eden Önder, geçirdiği rahatsızlıktan da söz etti. Bundan söz etmek istemediğini ancak daha önce genel kurulu yönetirken kendisinin beynine pıhtı attığını, sonra doktora gittiğini ve pankreasta tümör çıktığını, aort anevrizmasını o beyne pıhtı atmasıyla beraber yaşadığını söyleyen Önder, şunları söyledi:

“Ağır da bir tedavi görüyorum. Ona rağmen ben bu kadar tahammüllü, bu kadar saygılı ve bu kadar ayıp bir şey insanın kendisi için bu tanımı kullanması da zarafetle yürütmeye çalışırken bu hoyratlık kabul edebileceğim bir şey değil. Yani acaba zarafetimizi, nezaketimizi, edebimizi başka bir şey olarak mı yorumluyorlar duygusuna kapılıyorum, incindiğim bir şey. Hiçbir saygısızlık, prensiplerimi çiğnetemez.”

DEM PARTİ PROTESTO ETTİ

Genel kurulda bu tartışmalar yaşanırken, Kobani Davası’nda kararlar açıklandı. Kararlar açıklanırken DEM Partili milletvekilleri de “HDP susmadı susmayacak”, “Selahattin burada, Figen burada, Pervin burada, Gülten burada” sloganları atarak, kararı sıra kapaklarına vurarak protesto etti. DEM Partililer Kürtçe sloganlar da attı. TBMM Başkanvekili Önder’in de aynı dava kapsamında yargılandığı belirtilirken, Başkanlık Divanı’nda alınan karar gereğince genel kurul 21 Mayıs Salı günü toplanmak üzere kapatıldı.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'E BERAAT

Kobani Davası'nda yargılanan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in beraatine ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına hükmedildi.

 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler