Sosyalist Güç Birliği, iktidara ve muhalefete de tepkili: 'Emekçiler seçeneksiz kalmamalı'

Sosyalist Güç Birliği (SGB) bileşenlerinden SOL Parti, altılı masadaki son gelişmelere ilişkin “Bir tür siyasi intiharla birlikte memleketin geleceğini de düşünmeyen bir sorumsuzluk. Bu iktidardan kurtulma politikasından koparak siyaset yapmak; Akşener’in yaptığı yere düşmek, AKP’nin arkasına dizilmek anlamına gelir” değerlendirmesi yapıyor. TKP, “Erdoğan’ın kazanmaması için ne gerekiyorsa onu yapacağız” derken, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ise “Türkiye emekçilerinin seçeneksiz kalmaması gerekiyor” görüşünü aktarıyor.

Yayınlanma: 04.03.2023 - 04:00
Sosyalist Güç Birliği, iktidara ve muhalefete de tepkili: 'Emekçiler seçeneksiz kalmamalı'
Abone Ol google-news

Altılı masadaki gelişmelerin ardından Sosyalist Güç Birliği’nin politikası da yeniden gündeme geldi. Bileşenler içinde aday çıkarma ve aday çıkarmama yönünde eğilimlerin olduğu partilerin bulunduğu belirtilirken, sürecin 4-5 gün içinde tamamlanacağına, altılı masadaki son gelişmelerin de değerlendirileceğine işaret ediliyor. Cumhuriyet, bileşenlerin nabzını tuttu.

‘AKP’NİN ARKASINA SIRALANMAKTIR’

SOL Parti, “Altılı masa, çelişkili bir ittifaktı. Bu çelişkili ittifakın bütün parçalarının sorumlu davranması, bu çelişkilerden bir dağılmanın çıkmaması noktasında çağrı yaptık, çabaladık. Gelinen aşamada ortada büyük bir sorumsuzluk var. Bu gelişmelerin bugünkü rejimin aynı biçimde devam etmesini isteyen bir grubun kışkırtmasının da bir sonucuyla yaşandığını düşünüyoruz. Bütünüyle halkın taleplerinin karşısına geçen, bir tür siyasi intiharla birlikte memleketin geleceğini de düşünmeyen bir sorumsuzluk olarak değerlendiriyoruz” görüşünü belirtiliyor.

Buradaki gelişmelerin değerlendirilmek zorunda olduğuna dikkat çeken kaynaklar, “Her parti gibi gelişmeleri izleyeceğiz. Çok kritik aşamaya gelmiş süreçte bu iktidardan kurtulma politikasından koparak siyaset yapmak; Akşener’in yaptığı yere düşmek, AKP’nin arkasına dizilmek anlamına gelir. Bu ana siyasetten kopmadan mücadele edeceğiz” değerlendirmesi yapıyor. 

‘ERDOĞAN’A YARARSA ÇEKERİZ’

TKP kaynakları ise “Asla Erdoğan’ın yeniden seçilmesine yardımcısı olmamak” ve “Millet İttifakı’na ve kim olursa olsun adayına kefil olmamak” üzere partinin iki ilkesine işaret ederek, “Eninde sonunda iki adaylı bir seçim karşımıza çıkacak. Biz, Erdoğan’ın yeniden seçilmesine yardımcı olmayacağız, tutumumuz belli. Ama bunu kimse siyasi destek olarak lanse etmesin” diyor.

TKP’nin aday çıkarma görüşünde olduğu belirtilirken, “Aday çıkarmanın Erdoğan’a yaraması gibi bir tablonun oluşması durumunda adayın geri çekileceği” yönünde görüş oluştuğuna dikkat çekiliyor. Partiden, “Erdoğan döneminin sona ermesi duygusunun bir parçasıyız. İş oy vermeye geldiğinde Erdoğan’ın kazanmaması için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Laiklik, antiemparyalizm ve sermaye düşmanlığı bizim kırmızı çizgilerimiz. Buradan milim kıpırdamayacağız” görüşünü aktarıyor.

‘SEÇENEKSİZ KALMAMALI’

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) kaynakları ise “Türkiye emekçilerinin seçeneksiz kalmaması gerekiyor. Türkiye’de depremle birlikte süreç hızlandı. Geri dönüşsüz şekilde devrimci siyasetin müdahalesini gerektiren bir süreç ortada. Buna göre hareket etmek gerekir. Halkın, emekçilerin sorunlarından, açığa çıkan tablodan bağımsız bir başkanlık, adaylık meselesini konuşmak ve değerlendirmek mümkün değil. Acil gündem cumhurbaşkanlığı adaylığı değil, devrimci müdahalenin yaşamsal hale gelmiş olmasıdır. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda net bir eğilim yok” değerlendirmesinde bulunuyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler