TDK’den bozulan Türkçe için öneriler

Sosyal medya kullanımının artmasıyla günlük hayata giren yabancı kelimeler ve artan düzensiz göçle yabancılaşan tabelalar tartışılırken, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) faaliyet raporu ve stratejik planında sosyal medya ve düzensiz göçe ilişkin değerlendirme yer aldı.

Yayınlanma: 14.05.2024 - 04:00
TDK’den bozulan Türkçe için öneriler
Abone Ol google-news

Kurumun 2024-2028 Stratejik Planı’nın sosyokültürel analiz bölümünde Türkiye’nin “komşu ülkelerdeki çatışmalar ve savaşlar nedeniyle yoğun mülteci akınına ve düzensiz göçlere maruz kaldığı” kaydedildi. Buna bağlı olarak “Farklı etnik kültürlerin bölgesel baskınlığı sonucu oluşan kültürel yozlaşma, Türk toplumunu sosyokültürel anlamda olumsuz etkilemektedir” tehdidi yer alan planda, “Türk kültüründe yozlaşmanın önüne geçilmesi ve kültürel değerlerimizin geniş kitlelere aktarılmasına yönelik faaliyetlerin, yayın ve benzeri etkinliklerle desteklenmesi gerektiği” kaydedildi. Sosyal medya bağımlılığı etkisiyle gençlerin kullandığı dilin Türk dili üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve Türk kültüründen uzaklaşmalar yaşandığı da belirtilen planda “Özellikle ilköğretim öğrencilerinde dil, kültür ve tarih bilincini artırmaya yönelik çalışmaların sistemli bir hâle getirilerek artırılması” önlemine yer verildi. Kurumun 2023 faaliyet raporunun “Öneri ve Tedbirler” bölümünde de “Türkçe’nin kullanımında hayatın çeşitli alanlarında yaşanan yabancılaşma akımı içerisinde yabancı kaynaklı sözlerin her yerde kullanılması; iş yerlerine, ürünlere yabancı kaynaklı adlar verilmesi ve kitle iletişim araçlarında Türkçe’nin yanlış ve bozuk kullanılması karşısında birtakım kanuni düzenlemelere gidilmesine ihtiyaç duyulmaktadır” değerlendirmesi yapıldı. 

PLANDA ‘KRİZ’ RİSKİ

Öte yandan, kurumun stratejik planının ekonomik analiz bölümünde “Ekonomik zorluk ve krizler kaynak dağılımında kurumumuzu olumsuz etkilemektedir. Küresel bazda piyasa koşullarının yüksek artış göstermesiyle baskı maliyet giderlerinin yüksek oranda artmasına neden olacaktır” denildi. Bu soruna karşı planda “Ülke genelinde oluşabilecek ekonomik zorluk ve krizlere karşı kurum kaynakları etkin, ekonomik ve verimli kullanılarak tasarruf tedbirlerine uyulması, maliyet azaltılmasına gidilerek elektronik yayın, dijitalleşme, çevrim içi vb. yol ve yöntemlere başvurulması” önlemi yer aldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler