Adıyaman Besni’de hâlâ enkaz altında yurttaşlar var

Adıyaman Besni’de yaşayan depremzede Avukat Cantekin Karadeniz, Besni’ye günlerce hiçbir arama kurtarma ekibinin gelmediğine dikkat çekerek “Başta ses verenler vardı, günler sonra soğuktan öldüler. Bizi sahipsiz bıraktılar, gelmediler. Ben de depremzedeyim, akrabalarımı, dostlarımı kaybettim ama ilk günden beri sahadayım. Besni belediye başkanını bir kez bile görmedim” dedi.

Yayınlanma: 17.02.2023 - 04:00
Adıyaman Besni’de hâlâ enkaz altında yurttaşlar var
Abone Ol google-news

Avukat Karadeniz, Adıyaman’ın depremden en çok etkilenen ilçelerinden biri olan Besni’deki son duruma ilişkin Cumhuriyet’e izlenimlerini aktardı. 

Besni’nin yeni yapılaşma alanı olan “çarşı” olarak nitelendirdikleri Yenikent bölgesinde büyük blok halindeki 9-10 binanın yıkıldığını belirten Karadeniz, kolonları ve kirişleri çatlamış ağır hasarlı halde onlarca binada ise henüz bir tespit yapılmadığını aktardı.

Karadeniz, depremin 10. gününde, Besni’deki durumu şöyle anlattı:

“Besni’de 500’ün üzerinde vefat edenimiz var, sayının bine ulaşacağını düşünüyoruz hala enkaz altından çıkarılamayanlar var. İlk günden bugüne, depremzedelere ve enkaz altında kalanlara hükümet nezdinde hiçbir şekilde müdahale yapılmadı. Sadece kolluk kuvvetleri ve vatandaşların yardımıyla çıkarılan insanlarımız oldu. Bugün 11. gün hala enkaz altında olanlar var. Depremden hemen sonra ses veren, çıkarılamadığı için soğuktan ölen insanlar oldu.

Yardımlar çok gecikti. AFAD’dan günler sonra geldiler. 3. günden sonra Polonyalı bir arama kurtarma ekibi geldi. Adıyaman Valisi’nin ekibin il merkezine gelmesi konusunda baskı yaptığını duyduk. Ekip Besni’den geçerken buraya müdahale etmesi için otobüsün önünü kestik. Çünkü enkazların altından sesler geliyordu. Artık dayanamıyorduk. Polonyalı ekip Besni’den çıktı.”

"ÇOK FAZLASI KURTULURDU"

Karadeniz, ilçe sakinlerinin bulabildikleri iş makineleriyle enkazlara müdahale etmeye çaltığını ancak deneyimli olmadıkları için risk aldıklarını belirterek, “Çok geç kaldılar, zamanında müdahale olsaydı çok daha fazla insanın kurtulacağını gözlerimizle gördük. Sahipsiz bıraktılar. Gelmediler. Ben de depremzedeyim. Akrabalarımı, arkadaşlarımı kaybettim. İlk iki gün enkazlarda çalıştım, son sekiz gündür de insanlara ısıtıcı, battaniye, kıyafet gıda yardımı için sahadayım. İlk günden beri Besni’nin belediye başkanını dahi sahada bir kez bile görmedim. Şu an ilçedeki en büyük ihtiyacımız çadır, seyyar tuvalet, ısıtıcı, hijyen malzemesi ve kuru gıda" dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon