Doğu Anadolu Kemalizm Çalıştayı sona erdi

Türkiye’nin dört bir yanından katılımcılarla, Malatya Öğretmenevi’nde bir grup üniversite öğrencisi tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Kemalizm Çalıştayı sona erdi. 15-16 Ekim tarihlerinde 2 gün boyunca süren ve Cumhuriyet yazarı Prof. Dr. Barış Doster ile cumhuriyet.com.tr haber müdürü M. Birol Güger’in konuşmacı olarak katıldığı Çalıştayda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sorunlarına çözüm önerileri arandı.

Yayınlanma: 16.10.2022 - 16:19
Doğu Anadolu Kemalizm Çalıştayı sona erdi
Abone Ol google-news

Doğu Anadolu Kemalizm Çalıştayı yöneticisi Taylan Polat Toraman, çalıştay adına yapılan basın açıklamasında, "Bugün burada Doğunun her yerinden gelen cesur, Kemalist genç arkadaşlarımızla gençliğe hitabenin üzerimize yüklediği görevi yerine getirme iddiasıyla toplandık. Şunu herkes bilmelidir ki ne bu memleket, ne de Kemalizm sahipsiz değildir. Bitti dediğiniz yerde çoğalacağız, kuruttuk dediğiniz nehirlerde akacağız, çürüttük dediğiniz topraklarda yeşereceğiz" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasında, çalıştayın aynı zamanda bir meydan okuma anlamına geldiğini belirten Toraman, “Şikayet etmek bize hiçbir şey kazandırmayacak, eğer aydınlık yarınlar görmek ve ülkemizi içinde bulunduğu karanlıktan çıkartmak istiyorsak yapmamız gereken tek şey çok çalışmaktır” diye ekledi.

“EMPERYALİST KIŞKIRTMA”

Prof. Dr. Barış Doster ise konuşmasında, “Dış Doğu sorununda, siyasi tarihteki Şark meselesinde, emperyalist kışkırtma vardır. İçerideki Doğu sorununu da imkan ve kaabiliyetlerimizle çözmekte zorlandığımız için dış müdahalelere açık hâle gelmiştir” dedi.

Prof. Dr. Barış Doster, M. Birol Güger

Göç Sorunu hakkında konuşan cumhuriyet.com.tr haber müdürü M. Birol Güger ise konuşmasında, “Resmi ve gayri resmi rakamlara göre 4,5-9 milyon arası göçmen olduğu söyleniyor ancak doğru rakamın ne olduğunu bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey varsa o da sınırlarımızın kevgire döndüğü gerçeği. İstatistikler ile birlikte bu sayının giderek artacağı öngörülüyor. Şu anda Türkiye dünyanın en büyük göçmen havuzu haline geldi. AKP hükümeti ise bu havuzun tıpasıdır. Eğer bu tıpa açılırsa ki muhakkak açılacaktır, akdenizin kuzeyinde ve balkanlarda hiçbir ekonomi ayakta kalamaz sözleriyle konunun önemine vurgu yaptı.

FİKİR ATÖLYELERİ

Diğer konferanslarda “Doğuda Akademi ve Üniversiteler”, “Doğuda Tarikat ve Cemaat Yapılanmaları”, “Doğuda Örgütlenme” ve “Doğuda Yatırım” konuları masaya yatırıldı.

Doğuda Örgütlenme konusunda konuşan Av. Arif Anıl Öztürk ve Taylan Polat Toraman, bölgedeki STK’ların ve bunun yanı sıra Tarikat ve Cemaatlerin örgütlenme şekillerini ele alırken, Kemalist örgütlenmenin bölgede ne durumda olduğunu ve geliştirmek için neler yapılabileceği konularını tartıştılar. Av. Arif Anıl Öztürk, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ilerleme kaydetmek için daha çok çalışılması ve dayanışma kültürünün oturtulmasının gerekliliğini vurguladı.

Av. Arif Anıl Öztürk, Taylan Polat Toraman

Çalıştayın ikinci gününde kurulan fikir atölyelerinde sorunlarla ilgili çözüm önerileri tartışılırken, ortaya konulan çözüm önerilerinin bildiri haline getirilerek en kısa sürede basın ve sosyal medya yoluyla halkla ve yetkililerle paylaşılacağı duyuruldu. Çalıştay atölye sunumlarından sonra yapılan kapanış konuşmalarıyla sona erdi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler