İBB, İstiklal Caddesi'nin 'yetki' davasını kazandı

İBB, AKP döneminde Beyoğlu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme kararına göre İstiklal Caddesi tüm yetki ve sorumluluğuyla İBB’nin yetki alanında.

Yayınlanma: 15.05.2024 - 16:56
İBB, İstiklal Caddesi'nin 'yetki' davasını kazandı
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstiklal Caddesi’ne dair önemli bir davayı kazandı.

Beyoğlu Belediyesi’nin AKP’li yönetimi döneminde, İBB’nin yetkisinde olan İstiklal Caddesi için “İstiklal Caddesi Cephe Düzenleme Projesi” hazırlamış ve proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay almıştı.

YETKİ VE SORUMLULUĞU İBB'DE

İBB, İstiklal Caddesi’nin ana arter olduğu ve caddeye dair tüm yetkinin Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi’ne karşı bir hukuk mücadelesi başlattı. Uzun süre devam eden mahkeme sürecinin ardından İstiklal Caddesi’nde Beyoğlu Belediyesi’nin bir yetkisi olmadığı, tüm yetki ve sorumluluğun İBB’de olduğu tescillendi.

İBB’nin yürüttüğü mücadelesinde şu kararlar verildi:

12 Ekim 2023: Mahkeme, “İstiklal Caddesi’nin 1986’da ana arter olarak belirlendiğini, kentin tarihi ve turistik öneme sahip en merkezi ve büyük caddelerinden biri olduğunu ancak Beyoğlu Belediyesi’nin söz konusu projeyi İBB Meclisi onayına sunmadan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na gönderdiğini” belirtti. Ayrıca, caddeye dair sorumluluğun İBB’de olduğunun altını yeniden çizen mahkeme, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.

16 Kasım 2023: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı sonucunda da İstanbul İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına karar verdi.

26 Ocak 2024: İBB’nin başvurusuyla İstanbul 9. İdare Mahkemesi 26 Ocak 2024’te yeniden yürütmeyi durdurma kararı verdi.

21 Şubat 2024: Bu sefer de devreye AK Partili Haydar Ali Yıldız döneminde Beyoğlu Belediyesi girdi. Beyoğlu Belediyesi’nin itirazını inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, “İBB’nin haklı olduğunu, yürütmeyi durdurma kararının hukuka uygun olduğunu” belirterek Beyoğlu Belediyesi’nin başvurusunu reddetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler