İyi hal indirimi nedir? İyi hal indirimi hangi durumlarda verilir?

İstanbul’da bir sitede “Eros” isimli kediye işkence ederek katleden İbrahim Keloğlan’ın tutuksuz yargılanacağı davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Eros için adalet isteyen hayvanseverler mahkeme salonuna sığmadı. Keloğlan hakkında iyi hal indirimi uygulanarak 2 yıl 6 ay ceza ile yurt dışına çıkış yasağı verildi. Bu gelişmenin ardından iyi hal indirimini ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki, İyi hal indirmi nedir? İyi hal indirimi hangi durumlarda verilir?

Yayınlanma: 13.03.2024 - 17:06
İyi hal indirimi nedir? İyi hal indirimi hangi durumlarda verilir?
Abone Ol google-news

Kedi Eros'u öldüren İbrahim Keloğlan'a 'kasten hayvan öldürmek' suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Sanık hakkında iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 2,5 yıla indirerek sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı verdi. Peki, İyi hal indirmi nedir? İyi hal indirimi hangi durumlarda verilir?

İYİ HAL İNDİRİMİ NEDİR?

yi hal indiriminde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis, müebbet hapis cezası yerine yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.

İYİ HAL İNDİRİMİ NEDEN VERİLİR?

İyi hal indirimi yani takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları veya cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurulabilir.

Ancak failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şeklî tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmaz. Takdiri indirim nedenleri kararda gerekçeleriyle gösterilir.

TCK MADDELERİNE GÖRE CEZA NASIL BELİRLENİR?

MADDE 61. - (1) Hakim, somut olayda;

a) Suçun işleniş biçimini,

b) Suçun işlenmesinde kullanılan araçları,

c) Suçun işlendiği zaman ve yeri,

d) Suçun konusunun önem ve değerini,

e) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını,

f) Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını,

g) Failin güttüğü amaç ve saiki,

Göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirler.

(2) Suçun olası kastla ya da bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle indirim veya artırım, birinci fıkra hükmüne göre belirlenen ceza üzerinden yapılır.

(3) Birinci fıkrada belirtilen hususların suçun unsurunu oluşturduğu hallerde, bunlar temel cezanın belirlenmesinde ayrıca göz önünde bulundurulmaz.

(4) Bir suçun temel şekline nazaran daha ağır veya daha az cezayı gerektiren birden fazla nitelikli hallerin gerçekleşmesi durumunda; temel cezada önce artırma sonra indirme yapılır.

(5) Yukarıdaki fıkralara göre belirlenen ceza üzerinden sırasıyla teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebeplere ilişkin hükümler ile takdiri indirim nedenleri uygulanarak sonuç ceza belirlenir.

(6) Hapis cezasının süresi gün, ay ve yıl hesabıyla belirlenir. Bir gün, yirmidört saat; bir ay, otuz gündür. Yıl, resmi takvime göre hesap edilir. Hapis cezası için bir günün, adlî para cezası için bir Türk Lirasının artakalanı hesaba katılmaz ve bu cezalar infaz edilmez.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler