Kadın muhtarlar günü: 50 bin 491 muhtardan sadece 1122’si kadın

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Derneği, araştırmasında kadın muhtar sayısının çok düşük olduğunu ortaya koydu. Ayşe Kaşıkırık, “Kadınların muhtar olduğu mahallerde kadın ve kız çocuklarının sorunlarının daha öncelikli olduğunu gördüm" dedi.

Yayınlanma: 26.10.2022 - 04:00
Kadın muhtarlar günü: 50 bin 491 muhtardan sadece 1122’si kadın
Abone Ol google-news

Türkiye’de Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Derneği’nin verilerine göre 32 bin mahalle ve 18 bin 291 köy olmak üzere toplam 50 bin 491 muhtar var. Kadın muhtar sayısının yalnızca bin 122 olduğu belirtiliyor. Tarihte ise 26 Ekim 1933’te 2329 sayılı kanunun çıkarılmasıyla kadınların köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkı tanındı. 26 Ekim kadınların muhtar seçilme hakkını elde edişinin 89’uncu yılında kadın muhtarlarla ve Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Derneği Başkanı Ayşe Kaşıkırık ile konuştuk.

Ayşe Kaşıkırık

Kadın muhtarlara ilişkin çalışmalar ve araştırmalar yürüten Ayşe Kaşıkırık, “Kadınların muhtar olduğu mahallerde kadın ve kız çocuklarının sorunlarının daha öncelikli olduğunu gördüm. Kadına şiddet, yaşadıkları yoksulluklar, kız çocuklarının eğitime erişebilmeleri kadın muhtarlar tarafından daha öncelik haline geliyor. Doğu bölgelerinde, kadınların ev içi rollerinin baskın olduğu yerlerde, kadınların mahalleden çıkıp muhtar olabilmeleri müthiş bir yankı uyandırıyor” dedi. Yeterli kadın muhtar yok diyen Kaşıkırık, “Yerel yönetimlerde kadınların adı yok, mahallelerde hele hiç yok. Doğu bölgelerinde bazı yerlerde erken yaşta evlilikler çok yaygın olduğu için kadın muhtarlara kız çocukları mektuplar yazıyor ve bu şekilde 40’a yakın kız çocuğunun zorlu evlendirilmesine engel olan muhtarlarımız var” dedi.

SİİRT’TE YALNIZ O VAR

 

Berivan Demir

Siirt’in tek kadın muhtarı olan Berivan Demir de süreci anlattı. Demir, “Aday olmadan önce psikolojik şiddete maruz kaldım, ‘kadından muhtar olmaz’ denildi ancak ailemin desteğiyle aday oldum seçimi kazandım. Pasifleştirmek isteyenlere inat dürüstlüğümle azmimle köyüme çocuk parkı, hiç asfaltlanmaya köy yolunun asfaltlanması gibi pek çok hizmeti köyüme götürünce kadın muhtara bakış açısı değişti bu sefer takdir etmeye başladılar” ifadelerini kullandı. Demir, “Önümüzdeki dönem ülkemiz genelinde kadın muhtar sayısının artacağını düşünüyorum çünkü kadınlara imkan tanındığı takdirde ülkemize güzel hizmetler edeceklerinden zerre şüphem yok” ifadelerini kullandı.

Süheyla Karademir

Esenyurt Akevler Mahalle Muhtarı Süheyla Karademir ise, “Ciddi bir mücadele verdim. ‘Kadından muhtar olmaz’ ‘Elinin hamuruyla erkek işine karışmasın’ dediler. Sosyal medya üzerinden de çok yıpratıcı şeyler yaşadım ancak dik durdum ve başardım” dedi. Kadınlara şiddete uğradıkları zaman yardımcı olduklarını dile getiren Karademir, “Emniyette aile içi şiddete bakan bir birimimiz var. Bize sığınan kadınları orayla görüştüğümüz zaman gelip alıyorlar. Muhtarlığa sığınan kadınları emniyet ekipleriyle  görüşerek oradaki durumuna göre kadın sığınma evine gidiyor” diye konuştu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler