Kemeraltı’nda yüzde 122’lik zam isyanı

İzmir’in kalbi ve en büyük ticari merkezi konumundaki Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait Konak Rant Tesisleri’nde işyeri kiralarına gelen yüzde 122’lik zam tepki topladı. SGK’yi yurttaşlara şikâyet eden esnaf, tesis genelinde astığı ilanlar ve hazırladıkları afişle zamların geri çekilmesi talebini kamuoyuna duyurdu.

Yayınlanma: 03.03.2023 - 07:08
Kemeraltı’nda yüzde 122’lik zam isyanı
Abone Ol google-news

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonrası zor günler geçiren esnafa bir darbe de Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan geldi. SGK, onlarca esnafın bulunduğu Konak Rant Tesisleri’nde işyeri kiralarına yüzde 122’lik zam uyguladı. Kurumun kiracısı olan ve yıllardır aynı çarşıda işletmecilik yapan küçük esnaf iflasların ve icraların peşi sıra geleceğini ifade ederken, işyeri sahiplerinin zam kararını mahkemeye taşımaya hazırlandığını belirten Kemeraltı Hayat Platformu sözcüsü Cem Ceylan da “Devlet böyle rant amacı güderse olan yine esnafa olacak. Küçük esnaf AVM’lere yenik düşsün, bitsin, iflas etsin istiyorlarsa o zaman bu tavırlarına devam etsinler” diyerek tepkisini dile getirdi. 

ZAMLAR NORMAL DEĞİL 

Yüzde 122’lik zammın tarihi çarşıya zarar verdiğini söyleyen Ceylan, “Yapılan bu zamlar ve bu yüksek kiralar kesinlikle normal değil. Devletin SGK ve Vakıflar Müdürlüğü gibi kurumların yaptıkları bu zamlar bölge genelindeki kiraları ve özel işyerlerinin fiyatlarını da yükseltiyor. Devlet bile bu kadar zam yaparsa, piyasa zaten uçar gider. Bu çarşı, devlete ait bu mülkler, halkın parasıyla, vatandaştan toplanan vergilerle yapılmış tesisler. Burada ticari bir kazanç güdülmesi yanlıştır. Bu şekilde ranta yönelik amaç güdülürse olan yine esnafımıza olacak. Küçük esnafın giderleri çok fazla arttı. Bu kiraları gözden geçirsinler. TÜİK’in, devletin açıkladığı enflasyon bu değil. Afaki zamlar esnafı ciddi sıkıntıya sokacak. Esnaf bu yüksek zamları mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Bu kararın gözden geçirilmesini ve geri adım atılmasını bekliyoruz. Küçük esnaf AVM’lere yenik düşsün, bitsin, iflas etsin istiyorlarsa o zaman bu tavırlarına devam etsinler” dedi. 

“İCRALAR GELMEYE BAŞLAYACAK”

Konak’ta çay bahçesi işleten işyeri sahibi Yaşar Salman, “6 yıllık esnafım ancak hiçbir zaman böyle ekonomik zorluk yaşamadım. Bizim tek masrafımız kiralarımız değil. Elektrik, su, doğalgaz, sigortalar, personel giderleri derken, her şey 3 katına yükseldi. Biz bu kiraları ödeyebilecek kadar para kazanmıyoruz. Kontratlarımız devam ederken gelen bu zammı kabul etmiyoruz. Geçmişte her yıl yüzde 25-30 oranında zam gelirdi. Bu gidişle icralar gelmeye başlayacak, herkes işyerini kapatıp kaçacak. Biz bu kiraları kesinlikle ödeyemeyiz” dedi. 

Tuncay Sarıhan

“BU PARAYI NASIL KAZANACAĞIM?

Butik işletmecisi Tuncay Sarıhan da tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Ülkede resmi rakamlara göre böyle enflasyon yok. Geçen yıl 5 bin lira ödediğim işyerime artık 12 bin lira ödeyeceğim. Üstelik 48 bin lira da 4 kiralık depozito yatıracağım. Aidatlarımız da 3 bin liraya kadar yükseldi. İşlerim çok düştü, zaten kriz var. Ben bu parayı nasıl kazanacağım da kiramı ödeyeceğim? Burada 50 liraya kıyafet satıyorum, bu kirayı hayatta çıkaramam. Biz ürünlerimize müşteriler kaçar diye böyle zam yapamadık. İnsanlar kiralarını ödeyemiyor, işyerleri yakında boşalmaya başlar. Zaten personel çalıştırmıyoruz, artık tek başımızayız. Talebimiz esnafın desteklenmesi ve 3 yıl boyunca kiraların sabit tutulması.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler