Seçimlerde kullanılan parmak boyası nedir? 14 Mayıs'ta parmak boyası kullanılacak mı? Parmak boyası uygulaması ne zaman kalktı?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İYİ Parti’nin seçimde “parmak boyası uygulansın” talebiyle ilgili kararını verdi. Peki, Seçimlerde kullanılan parmak boyası nedir? 14 Mayıs'ta parmak boyası kullanılacak mı? Parmak boyası uygulaması ne zaman kalktı?

Yayınlanma: 09.03.2023 - 19:52
Seçimlerde kullanılan parmak boyası nedir? 14 Mayıs'ta parmak boyası kullanılacak mı? Parmak boyası uygulaması ne zaman kalktı?
Abone Ol google-news

Seçimlerde kullanılan parmak boyası uygulaması gündem oldu. 14 Mayıs'ta parmak boyası uygulamasının kullanılıp kullanılmayacağı merak ediliyor. Yurttaşlar, ''14 Mayıs'ta parmak boyası kullanılacak mı?'' sorusunu araştırıyor. İşte ayrıntılar...

14 MAYIS'TA PARMAK BOYASI KULLANILACAK MI? 

YSK'den parmak boyasıyla ilgili karar geldi. Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre YSK, “yasal düzenleme yapılması” gerektiğini belirterek, işlem yapılmasına yer olmadığına karar verdi. 14 Mayısta yapılması planlanan seçimde parmak boyası uygulaması yapılmayacak.

SEÇİMLERDE KULLANILAN PARMAK BOYASI NEDİR?

Parmak boyası yani seçim mürekkebi, seçimlerde hileye karşı kullanılan mürekkep için verilen isimdir. İçindeki gümüş nitratın sürüldüğü yere nüfuz etme özelliği olan mürekkepler “silinmez mürekkep” olarak biliniyor; ayrıca demir, sülfat gibi kimyasallar içeriyor. Bu mürekkep Türkiye’den başka Filipinler, Etiyopya, Uganda gibi ülkelerdeki seçmenlerin parmaklarına sürülüyor.

PARMAK BOYASI UYGULAMASI NE ZAMAN KALKTI?

2009 yerel yönetim seçimlerinde oy kullanıldıktan sonra seçim mürekkebi sürme işleminden vazgeçildi. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler