Ürküten tablo: 10 günde 10 işçi öldü!

İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uygulanmadığı için kaybedilen canlar İSİG Meclisi raporlarına yansıdı. Rapora göre 2023’te 1932 işçinin 259’u çalıştıkları binalardan düşerek yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 08.02.2024 - 03:00
Ürküten tablo: 10 günde 10 işçi öldü!
Abone Ol google-news

İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle inşaatlarda meydana gelen iş cinayetleri sürüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre son 10 günde 10 işçi çalıştığı inşaattan düşerek yaşamını yitirdi. Bu işçilerin arasında 13 katlı bir inşaatta çalışırken yüksekten düşerek ağır yaralan Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) öğrencisi 17 yaşındaki Murat Can Eryılmaz da bulunuyor. İSİG Meclisi’nin ocak ayı raporuna göre ise geçen ay yaşamını yitiren 158 işçiden 25’i yüksekten düştü. 2023 iş cinayetleri raporuna göre ise 2023’te ölen 1932 işçinin 259’u yüksekten düşme nedeniyle yaşamını yitirdi.

Esnek ve güvencesiz çalışma şartları nedeniyle art arda yaşanan iş kazaları ise iş sağlığı ve güvenliği konularını yeniden gündeme getirdi. Yaşanan kazalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendika (İYİ-SEN) Genel Başkanı Hasan Kırlangıç, “Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı birçok ülkeye göre daha ileride fakat uygulamada sıfırız. İnşaatlarda işçiyi korumak için kullanılan güvenlik halatları maliyet açısından ve alan açısından verimi azalttığı için işveren bunu tercih etmiyor. Bu nedenle de bu cinayetler her gün gazete sayfalarında yer alıyor” dedi.

‘İŞ GÜVENLİĞİ YOK’

Kırlangıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda inşaat işçilerine yönelik ‘60 bin lira maaş veriyoruz, işçi bulamıyoruz’ gibi haberler dolanıyor. İnşaat işçisinin iş güvenliği yok, meslek olarak bile görülmüyor. Her gün ölen bir sektörden bahsediyoruz. Bir maden kazasında toplu ölümler olduğu için gündem olunuyor fakat inşaat sektöründe yaşanan cinayetler gündem olmuyor.”

Deprem bölgesindeki inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerine değinen Kırlangıç, “Yeterli işçi olmadığından, işçiler günde 8 saatin üzerinde çalışıyor. İş güvenliği de olmadığı için kazalar kaçınılmaz. Denetimler artırılmalı, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uygulanmalı” dedi. 

DEPREM BÖLGESİNDE ARTIŞ VAR 

İSİG Meclisi dün ocak ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. MESEM’li çocuk işçiler, Akkuyu Nükleer Santralı’ndaki menenjit salgını ve şantiye yangınlarına dikkat çekilen rapora göre yılın ilk ayında 158 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 158 işçiden 7’sinin 18 yaş altı çocuk işçi olduğu belirtildi. Rapora göre en çok ölüm inşaat işkolunda meydana geldi. 11 deprem ilindeki inşaatların başlamasıyla inşaat işkolundaki işçi ölümleri haberlerinin arttığı vurgulandı. Yaşamını yitiren işçilerin 28’i ezilme ve göçük nedeniyle hayatını kaybederken, bu nedenleri trafik kazası, yüksekten düşme, kalp krizi ve beyin kanaması takip etti. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler