Taksim'de ezan gerginliği

Abone Ol google-news

Erdoğan'ın Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılanları 'ezanı ıslıkladılar' diye hedef göstermesinin ardından bir grup Taksim'de sloganlarla yürüyüş yapmaya çalıştı. Polis gruba izin vermedi.

10 Mart 2019 Pazar, 22:02

 

<haber-dikey:1287024,1284677>

Cuma Akşamı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Taksim İstiklal Caddesi girişinde toplanan kadınların, okunan ezanı ıslıkladıklarını ileri süren bir grup bu akşam Taksim'de toplandı. Grup İstiklal Caddesi'nde, "Ezana uzanan eller kırılsın" şeklinde slogan atarak bir süre yürüdükten sonra Tarlabaşı'na doğru ilerledi. Polis burada gruba plastik mermi ve gaz mermisiyle müdahalede bulundu. Grup müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı. Polisin Taksim'deki güvenlik önlemi sürüyor.

KADINLARDAN AÇIKLAMA

Gece Yürüyüşü'ne katılan kadınlar sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında başlatılan linç girişimine ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Taksim’de 17. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan/katılmaya çalışan on binlerce kadına uygulanan polis şiddetinin üzeri ayrıştırıcı-kutuplaştırıcı dille, seçim malzemesi de yapılarak, yalan haberle ve nefretle örtülemez. Başka kılıflara bürünmeye çalışılsa da bunun adı, kadın düşmanlığı. 16 yıldır bağımsız feministler tarafından sorun yaşanmadan yapılan bu yürüyüş, bu sene engellenmeye çalışıldı. Polis kadınların yolunu keserken, bir araya getirmezken, gaz sıkarken, arama yaparken ezan dinlemedi. 8 Mart’ta sesini yükseltmeye gelen kadınların kalabalığı polis barikatları arasına sıkıştırılmaya çalışıldı. Sığmadık. 16 yıldır yürüdüğümüz güzergâhta, yürümemizi engelleyip bizi caminin yanında tutanlar şimdi de kalkmış ezana karşısınız diyor. Kimse çarpıtmasın: Bizim isyanımız polis barikatına, kadınların yürüyüşünü, 8 Mart’ı engellemek isteyenlere... Biz 17 yıldır o caddedeyiz, her yıl aynı saatte sesimizi yükseltiyoruz. Toplumu bölen değil, beraber eşit ve özgür bir hayatı kuracak politikalarda ısrarcı olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz. Biz kadınların derdi ortak; bizim derdimiz patriyarkayla, kadın düşmanlığıyla! "

ERDOĞAN HEDEF ALMIŞTI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana'da yaptığı konuşmasında kadınları hedef alarak, 8 Mart'ta Taksim'de yapılan Feminist Gece Yürüşüyü'ndeki ıslık sesleri ve atılan sloganların ezan vaktine denk gelmesine ilişkin "Taksim'de CHP ve HDP'nin öncülüğünde güya kadınlar günü için bir araya gelip bir grup ezana sloganlarla ıslıklarla terbiyesizlik ettiler" demişti.