Baharat diye satıyorlar! 1 kaşığı bile mideye zarar veriyor

Baharat diye sattıkları şey mide bulandırdı. Türk mutfağında çokça tüketilen baharatlarla ilgili uyarı var.

Yayınlanma: 10.03.2023 - 18:25
Baharat diye satıyorlar! 1 kaşığı bile mideye zarar veriyor
Abone Ol google-news

Baharat, Türk mutfağında çokça tüketiliyor. Çeşit çeşit baharatlar sofralarımızı süslüyor. Eklenen yemeğe lezzet ve şifa katsın diye kullandığımız baharatlarla ilgili uzmanlar uyarılarda bulundu.

HİLELİ BAHARATLARA DİKKAT

Son dönemde çok sayıda gıda ürününde satıcıların bir bölümü hileye başvuruyor. En çok hile süt ve süt ürünlerinde yapılıyor. Zeytinyağındaki hileleri ise bilmeyen yok.

Baharatlarda da hileye başvuran  üretici ve satıcıların olduğu ortaya çıktı.

Organik baharat nasıl anlaşılır? En çok hile yapılan baharatların ''Zencefil, Zerdeçal ve Kakule'' olduğu ortaya çıktı.

Zencefil:

Zencefil kökünün yüzeyi pürüzsüz, sert ve ince ciltli olmalıdır. Zencefilin yüzeyi kırışık ise bu bayatlamış anlamına gelir. 

Zerdeçal:

Zerdeçalın kökü sarı veya turuncu renklidir. Kök, yumuşak veya buruşmuş olmamalıdır. Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise kullandığınız gerçek zerdeçaldır. Suda kolayca çözülme oluyorsa maalesef zerdeçal hilelidir. 

Kakule:

Kakule bitkisi büyük ve yeşil renkte olmalıdır. Eğer kakule sarı veya turunculaşmış bir halde ise bu ya bayat olduğu ya da yanlış kurutulduğu anlamına gelir. Kakule bitkisini de su testiyle test edebilirsiniz. Eğer kolay bir şekilde çözülüyorsa kakule de gerçek değildir. 

KIRMIZI TOZ BİBERDEKİ HİLE DAHA DA ÜRKÜTÜCÜ

ATV Haber'de yer alan habere göre en büyük hile kırmızı toz biberde yapılıyor. Toz biber; kiremit tozu, kepek unu ve koruyucu gıda boyasıyla karıştırılarak satılıyor.

Hileli toz biberle doğal toz biber arasında nasıl ayrım yapılacağı konusunda vatandaşı uyaran esnaf "Daha mat bir renk alır. Biraz daha bayatlamış bir görüntüsü olur. Alırken dikkat etmemiz gerek şey pul biberde, mozaik canlı bir görüntü olması lazım" diye konuştu.

AĞIR GELMESİ İÇİN TUZ ATIYORLAR

Sumakta ise gıda boyası kullanılırken, ağır gelmesi içinse tuz atıldığı belirtildi.

İSOTA, PAMUK YAĞI VE TALAŞ TOZU

İsotun içerisine pamuk yağı karıştıran hileciler, rengi içinse içerisine hem talaş tozu hem de gıda boyası karıştırıyorlar.

KARABİBERDE İRMİK HİLESİ

Karabiber de ise irmik ve koruyucu kullanılıyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon