Böcek dünyasına yakından bakış

08 Mart 2023 Çarşamba, 07:00
Böcek dünyasına yakından bakış

Böcekler, eklem bacaklılar şubesinin sınıfı ve tür ve takson (bir çeşit sınıflandırma) bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla dünyadaki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler.

Arı,zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir. Bir bal arısı kolonisi yıllık 15–75 kilo polen tüketir. Gündelik yaşamlarını sürdürmek adına 1 kilo bal üretmek için 8 kilo bal tüketirler. Günde 200 gram suya ihtiyaç duyabilirler.

Böcek dünyasına yakından bakış

Çekirge, düz kanatlılar takımından Caelifera 'gökyüzü yırtıcıları' alt takımının sıçrayıcı böceklerine verilen genel ad.Anadolu'da çekirgeler türlerine göre, 4–5 santimetrearasında değişen büyüklüklerde yaşamaktadır.

Bilinen en küçük çekirge türü 2 santimetre olup şimdiye kadar tespit edilen en büyük çekirgelerin boyları 20 santimetre kadar olup, özellikle göçmen çekirge türlerinin diğerlerine göre 5 – 10 santimetre daha büyüktür.

Böcek dünyasına yakından bakış

Gergedan böcekleri, erkeklerin kafalarının üzerindeki ve etrafındaki boynuz benzeri çıkıntılar için adlandırılan otçul böceklerdir. Çoğu siyah, gri veya yeşilimsi renktedir ve bazıları yumuşak tüylerle kaplıdır.

Bazıları kendi ağırlığının 100 katına kadar kaldırabilir, ancak o noktada hareket etmekte zorlanırlar. Erkek böcekler, diğer erkeklerle savaşmak ve dişilerle çiftleşme hakkını kazanmak için bu aşırı gücü kullanır. Gergedan böcekleri 15 santimetreye kadar büyüyebilir, bu onları dünyanın en büyük böceklerinden biri yapar.

Böcek dünyasına yakından bakış

Hamam böceği, Blattodea takımını oluşturan böcek türlerine verilen ad. Takımın bilimsel adı Yunancada 'hamam böceği' anlamına gelen blatta sözcüğünden türetilmiştir. Takım, 6 ayrı familyada yaklaşık 4.500 tür bulundurur.

Hamam böcekleri, 2.000 metreden daha yüksek yerler ve kutup bölgeleri dışında, dünyanın her yanında bulunurlar.Çoğu hepçildir.

Böcek dünyasına yakından bakış

Karasinek, iki kanatlılar takımının Muscidae familyasından böcek türü.

Uzunluğu 5-8 milimetre arasında değişen, rengi genel olarak koyu gri ve siyah olan ve uçabilen bir sinek türü.

Böcek dünyasına yakından bakış

Karınca, karıncalar familyasını oluşturan, yaban arıları ve arılarla birlikte zar kanatlılar takımında yer alan, sosyal yaşam gösteren böceklere verilen ortak addır.

Karıncalar, Kretase Dönemi'nin ortalarında, 110 ile 130 milyon yıl önce yaban arısına benzeyen hayvanlardan türemiş ve çiçekli bitkilerin ortaya çıkışından sonra çeşitlenmiştir. Günümüzde 12.000'den fazla türü sınıflandırılmıştır ve yaklaşık 14.000 civarında türü olduğu sanılmaktadır.

Böcek dünyasına yakından bakış

Kırkayaklar, yavaş hareket eden, uzun segmentli vücuda sahip, eklembacaklılar şubesine ait bir çok bacaklılar sınıfı. 13.000 türlük çok bacaklılar içinde 10.000 tür ile başı çekerler.

Sayıları 36 dan 400 e kadar olan bacaklara sahiptir. En fazla ayağı olan kırkayak türü 750 ayaklı Illacme plenipes türüdür. Erkeklerinde yaklaşık 660, dişilerinde ise 750 ayak bulunur.

Böcek dünyasına yakından bakış

Peygamberdevesi veya Mantid, alttakımında yer alan ve hamam böcekleriyle birlikte Dictyoptera takımını oluşturan yaklaşık 1.800 böcek türünün ortak adıdır. Tropik ve sıcak bölgelerde yaşayan, başka böcekler üzerinden beslenen böcek türlerinden oluşan bir familyadır. Bazı uzmanlar Dictyoptera’nın bu iki alttakımını takım düzeyinde sınıflandırırlar. Bu türlerin çoğu tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşar.

Peygamberdevesi olarak bilinmesinin nedeni, öndeki iki ayağının eklemlerden kıvrıldığında dua ediyor gibi görünmesidir.

Böcek dünyasına yakından bakış

Bok böceği veya pislik böceği, kısmen veya tamamen dışkıyla beslenen böceklerin ortak adıdır.

Bu türlerin büyük çoğunluğu, kın kanatlılar takımında sınıflanan familyasının alt familyalarında Scarabaeinae ve Aphodiinae'nin üyesidir. Özellikle Scarabaeinae alt familyasının tek başına içerdiği 5.000'den fazla türün büyük çoğunluğu tamamen dışkıyla beslenir ve bu yüzden de bu alt familya için zaman zaman 'asıl bok böcekleri' terimi de kullanılır. Ancak, kın kanatlıların diğer bir familyası olan Geotrupidae de dışkıyla beslenen ve 'toprak kazan bok böcekleri' olarak anılan türler içermektedir.

Böcek dünyasına yakından bakış

Yusufçuk, odonata takımına ait, kanatlarını dinlenmeleri sırasında yanlara açık olarak yatay tutmalarıyla kızböceklerinden ayrılan bir alt takımdır.

Büyük birleşik gözleri, güçlü saydam kanatları, göz alıcı renkleri ve uzunca vücutlarıyla tanınırlar. Vücutları kuvvetli yapıda ve hiçbir zaman düz değildir. Hareketleri daha hızlı ve devamlıdır. Bağırsak solunumu yaparlar. Göller ve durgun sularda sıkça bulunurlar.

En Çok Okunan Haberler