Atatürk'ün Sözleri ve Balyoz Belgesi

09 Aralık 2012 Pazar

Sevgili okurlarım, geçen perşembe günü mucize kent Eskişehirde Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evini gezerken girişte okuduğum Atatürkün güncele çok fazla uygun olan sözlerinin gerçek olup olmadığını sorgulayan bir yazı yazmış ve Tartışmaya değmez mi?diye bitirmiştim.

\n

Bu yazıma, Kurtuluş Güran, Atatürkün Bütün Eserleri Redaktörü imzalı ciddi bir yorum aldım:

\n

“...Atatürkün Bu Sözleri Gerçek mi?başlıklı bugünkü köşe yazınızı okudum.

\n

Hemen belirtmeliyim ki, köşenizde aktardığınız metin, Atatürke atfolunan uydurma yazılardan biridir.

\n

Atatürke ait olmadığı ilk bakışta anlaşılan M. K. ATATÜRK 936 Eskişehir Tayyare Alayıimzalı el yazısı sözde belge ilk olarak Eriş Ülger tarafından yayımlandı. Bütün Dünya dergisi, Kasım 2002, s.33; http://www.butundunya.com/index2000.php?p=3&ptip=YAZI

\n

Birincisi; el yazısının Atatürkün el yazısı olmadığı, uzmanlığı gerektirmeyecek kadar bellidir.

\n

İkincisi; Atatürk 1936 ve sonrasında imzasını K. Atatürkya da Kamâl Atatürkolarak atmaktadır. Söz konusu yazıda ise imza M. K. ATATÜRKşeklindedir.

\n

Üçüncüsü; Atatürk, Türkçeyi ve Osmanlıcayı son derece hâkimane kullanan biridir. Söz konusu yazı ise ifade bozukluğu ve yazım hatalarıyla doludur.

\n

Gerçek olansa şudur:

\n

Atatürk, 9 Haziran 1936 günü saat 10da Eskişehire gelmiş, bazı kurumları ziyaretten sonra hava kıtalarını ve tesislerini teftiş etmiş, havacıları tebrik ettikten sonra Kumandanlık defterine şunu yazmıştır:

\n

‘9.6.1936

\n

Çok sevindim gördüklerimden.

\n

K. Atatürk

\n

Reisicumhur Atatürk saat 2de istasyona dönerek Ankaraya hareket etmiştir. (Bkz. Atatürk’ün Bütün Eserleri, c.28, s.207.)

\n

Bu haber, 10 Haziran 1936 tarihli Ulus, Cumhuriyet, Kurun, Son Posta, Tan ve Akşam gazetelerinde yer almaktadır. Ancak yazınızda aktardığınız yazı ya da konuşmanın hiçbir yerde bahsi geçmemektedir. Atatürkün en ufak bir cümlesine yer veren gazetelerin, gelecekten haber veren(!) sözlerini duymamış olması düşünülemez.

\n

30 cilt olarak tamamladığımız Atatürkün Bütün Eserlerini hazırlarken önümüze gelen bu ve bu gibi birçok uyduruk belgeyi cilde koymayıp ayrı bir klasörde topladık. Bu da onlardan biri.

\n

***

\n

Kurtuluş Güranı tanımıyorum, Atatürkün Bütün Eserleri dizisini biliyorum; yolladığı mektup ciddi.

\n

Bu vesile ile bir belgenin, bir bilginin doğruluğunun, gerçekliğinin nasıl tartışılacağı konusu da gündeme geliyor:

\n

En geçerli yöntem, belgenin, oluşturulduğu tarihin gerçekleriyle uyuşup uyuşmadığının irdelenmesidir!

\n

Nitekim Güranın mektubu bu yöntemi kullandığı için önemli ve ciddi; herhalde ilgililer gerekli araştırmaları yapar.

\n

Bu çerçevede, cuma günü Cumhuriyette yayımlanan Deniz Piyade Kurmay Albay Yusuf Afatın Balyoz davasında kullanılan belgedeki hatalar hakkında, Hasdal Askeri Ceza ve Tutukevinden yolladığı mektuptan bazı eleştiriler:

\n

“- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 2006 ve 2007 yıllarından sonra değiştirilen sokak isimlerini, 2003 yılında sözde Balyozyazışmalarında kullanarak güya cami eylem planı hazırlamışız.

\n

- 2002-2003 yıllarından çok önce vefat eden emekli amirallere sözde Balyozda görev vermişiz.

\n

- 2009 yılında üniversiteye kaydını yaptıran ortaokul öğrencisinin, güya 2003 yılında üniversitede okuyor diye sözde Balyozbelgelerine adını yazmışız.

\n

- Türkiyede ilk kez 2008 yılında kullanılmaya başlanan Emniyetli Cep Telefonlarını, güya 2003 yılında hazırlanan sözde Balyozyazışmalarında kullanacağımızı yazmışız.

\n

- Microsoft firması tarafından 2006 yılında üretilerek piyasaya sürülen ve ilk kez 2007 yılı başında kullanılmaya başlanan uygulamasında Calibri ve Cambria yazı tiplerini, Mart 2003te CDye kaydedilen sözde Balyoz yazışmalarında kullanmışız.

\n

- 19 Mayıs 2006 tarihinde kurulan Türkiye Gençlik Birliğiadını, 2 Aralık 2002de sözde Balyozyazışmalarında kullanmışız.

\n

- TRT Televizyonunca, sualtında dalışta görüntüleri alındığı tarih ve saatte bir deniz subayımız, sözde Balyozyazışmalarına yönelik dijital bir belge oluşturmuş.

\n

- 2003’te İzmir plakalı olan aracı, güya 2003 yılındaki sözde Balyozyazışmalarında, 2006 yılında değiştirildiği 16 BEB 33yeni plakasıyla yazmışız.

\n

***

\n

Ne dersiniz, tartışılmaya değmez mi?

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları