Faik Erdemli

Gerekmedikçe saat takmayın veya saatinizi gizleyin

08 Mart 2023 Çarşamba

Saati üretmek kadar, saati satmak da marifet gerektiriyor. Mininum 212 parçadan oluşan dünyaca ünlü marka saatlerin üretilmesi bir saat işçisinin aylarını alıyor. 

El işçiliği üretilen bu saatlere sahip olmak da o kadar kolay olmuyor. Aylarca belki yıllarca beklemeniz gerekiyor. 

Yıllarca  beklediğiniz el işçiliği saatlerin fiyatları da haliyle çok yüksek oluyor.

Dünyanın en tanınmış saat markalarından Patek Philippe, Audemars Piguet, Rolex, Vacheron Constantin, Omega, Cartier, Chopard gibi marka saatleri kollarına takanlar dikkat etmek zorunda. 

Bakanıydı, milletvekiliydi, iş insanıydı, sanatçısıydı… Bu saatleri kollarını takmak için büyük çaba harcıyorlar. 

Bu saatleri almak için cebinizdeki para yetersiz kalıyor, bazen yıllarınızı alabiliyor. 

Sahip olmak için çok büyük çaba sarf ettiğiniz bu saatleri kullanırken bir o kadar korumanız gerekir.

Butiklerden alınan bu saatler grey markette 2-3 katına fiyatla satılıyor. Saatin ne kadar değerli olup olmadığını da bu şekilde öğreniyorsunuz. 

Ben de bu saatlerden birkaçına sahibim. Koluma taktığımda gözüm gibi bakıyorum.

Bu sene Avrupa, Amerika ve Ortadoğu'da birçok yere seyahat ettim.

Bu seyahatlerimde en dikkat ettiğim şey, saatlerimle seyahat etmemek.

Seyahatlerime büyük çaba sarf ederek aldığım saatlerimi kasama kaldırıp öyle seyahat ediyorum.

Seyahatlerim sırasında telefonumun saatini ya da Apple Watch’umu kullanıyorum. 

Neden diyeceksiniz?

Ülkemizde, yurtdışında olduğu gibi bu saatlerin fiyatları o kadar çok bilinmiyor. 

Ancak yurt dışında taksi ve uber sürücüleri, lüks restoranların garsonları, otellerin resepsiyonda çalışanlar bu saatlere oldukça hâkimler. 

Yurtdışına seyahate çıktığınızda eğer kolunuzda yukarıda yazdığım markalardan birini taşıyorsanız yazacaklarıma dikkat edin.

Taksi ve uber kullandığınızda, sürücünüz size “ne güzel bir saatiniz var” derse, derhal o araçtan inin. Araç, sizi istediğiniz yere götürdüğünde, bir sürprizle karşılaşıp o güzelim saatinizden olabilirsiniz. 

Paha biçilmez saatinizle lüks bir restoranda yemek yerken garsonunuzun saatinizi fark edip dışarıdaki çalıştığı kişilere bildirmesi birkaç saniyesini alacaktır. 

Kaldığınız otelin resepsiyonunda kötü niyetli çalışanlar saatinizin değerini fark etmesiyle de tehlike altındasınız demektir. Otelden ayrıldığınızda saatinizin kolunuzdan alınması özellikle bazı ülkelerde çok kolay.

İNGİLTERE'DE EMNİYET UYARIYOR

2022 yılında İngiltere’de saat soygunlarının yüzde 60 artması üzerine Londra Emniyet Müdürlüğü, bir dizi önlemler aldı. İngiltere bu konuda ki önlemlerini artırdı ve lüks saat takanları uyarmaya başladı.

Londra Emniyet Müdürlüğü, Londra’da reklam panolarında “Saat hırsızlığı var, gerekmedikçe saat takmayın veya saatini gizleyin” yazarak uyarıda bulunuyor.

Londra Emniyet Müdürlüğü araçlarında da; “Saatinizi dikkatli takın. Saatinizi gizleyin. Tehdit edilirseniz saatinizi verin. İhtiyacınız yoksa saat takmayın. Hangi saati taktığınıza dikkat edin. Gözünüzü dört açın, dikkatli elden bırakmayın” yazılı pankartları astı. 

Lüks saat takanları ben de buradan sizleri uyarıyorum. Bu kadar zor koşullarda aldığınız saatinize sahip çıkın. Gerekmedikçe lüks saatinizle seyahat etmeyin. Benden söylemesi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kendimden utandım 8 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları