Gülengül Altınsay

Futbolda nefret siyaseti

09 Mart 2023 Perşembe

“İçimiz yanıyor” dedik. Deprem felaketini yaşayan illere “Yalnız değilsiniz, birlikte iyileşeceğiz” dedik. Acılarımız hâlâ çok taze. Deprem bölgesindeki insanlar çok zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Ve siz Bursa’ya deprem bölgesinden gelen Amedspor’u kucaklayacağınıza yapmadığınızı bırakmıyorsunuz. Tribünler sanki milli maç oynanıyormuşçasına Türk bayraklarıyla donatılmış. Dahası 90’ların karanlık katilleri açılan pankartlarla adeta kahramanlaştırılmış. Bitmedi; Amedsporlu oyuncular can pazarında futbol oynamak zorunda bırakılmış. Saha içinde saha dışında tacizler mi dersiniz, atılan cisimler mi? Tüm bunlara göz yumanlar tabii ki maçı durdurmayı da düşünmemiş. Aslında Amedspor’a karşı yapılan nefret gösterisi ve linç girişimi münferit değil maalesef. Bugüne dek bu tarz ırkçı eylemler önlenmediği gibi, neredeyse bazı karanlık merkezler tarafından tezgâhlanıyor gibi.

Diyarbakırlı diye bir genç çocuğun nasıl zorla eline Bursa bayrağı verilip korkudan titreyerek özür diletildiği video sosyal medyada dolaşıyor. Bu nasıl bir acımasızlıktır! Oysa ki deprem sonrası yönetimi yeterli bulmayan futbol taraftarları tribünlerde “Hükümet istifa” sloganlarını attığında kulüplere böylesi muhalif sesleri engellemeleri konusunda hemen uyarı gelmiş ve pek çok kulüp de bu yönde acilen beyanat yayınlamıştı. Buna karşın 90’lı yılların katillerinin övülmesi, Amedsporlu oyunculara şiddet uygulanması, bazı Amedsporlu taraftarların adeta linç edilmesi gibi insanlık suçlarına karşı muktedirlerin ses çıkardığı yok. Göstermelik gözaltına alınan birkaç kişi de salıverilmiş zaten.

Şunu hatırlatmakta yarar var. Diyarbakır da bu ülkenin bir şehri. Diyarbakır’ın da futbol takımları bu ülkenin takımları. Üstelik futbol evrensel. Amedspor’da farklı şehirlerden, kökenlerden futbolcu olması da gayet normal. Amedsporlu Raşit Yöntem Bursalı mesela. En fazla birbirimize bağlanmamız gereken şu acılı günlerde bu yaşadıklarımız tek kelimeyle korkunç. Ve ırkçılık, ayrımcılık bir insanlık suçu. Nefret ve ırkçılık suçlarına karşı çıkmadan kimse sporun birlik, beraberlik, kardeşlik olduğundan söz etmesin lütfen. 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ha hakem ha referee 25 Nisan 2024
Kim çürümüş? 18 Nisan 2024
Süper kriz 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları