Güneş Aksüs

Kemik sağlığı için muhteşem ikili; Kalsiyum + D vitamini

24 Ekim 2023 Salı

Kalsiyum ve D vitamini bebekken ve  çocukken yani en hızlı büyüdüğümüz dönemde çok önemlidir. Peki ya sonra? Sonra artık kemikler oluştur deyip işi azalıyor mu sandınız? Hayır, ilk cümleyi şöyle düzeltelim. Kalsiyum ve D vitamini çocukken, gençken, yetişkinken, hamileyken, yaşlıyken çok ama çok önemlidir. Kemik sağlığı konusunda ikisinin beraber yaptığı önemli işbirlikleri var. Acaba biz yeterince kalsiyum alıyor muyuz? Kemik sağlığımızı başımıza bir şey gelmeden kontrol ettiriyor muyuz? Bu yazı herkes için bir işaret olsun. Kendi kendimize bir hatırlatma diyelim.

Kalsiyum kemikleri oluşturan ve sağlıklı kalmasını sağlayan önemli bir mineral. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında ve kalbimizin atmasında da önemli görevi var. Diş sağlığı açısından da yeterli kalsiyum alımı çok önemlidir. Ve bedenimizdeki kalsiyumun %99’u kemik ve dişlerimizdedir.

Her gün cildimiz, tırnaklarımız, saçımız, terimiz, idrarımız ve dışkımız ile kalsiyum kaybediyoruz. Vücudumuz kalsiyum üretemiyor. Bu sebeple dışarıdan almamız gerekiyor. Yani besinlerle her gün kalsiyum ihtiyacını karşılamak gerekiyor. Eğer günlük ihtiyacı düzenli karşılamazsak, vücudumuz ihtiyacı kemiklerden karşılıyor. Sonuç olarak kemikler zayıflıyor ve kırılıyor. Maalesef ülkemizde yaşlılık döneminde kemiklerde kırılma çok sık görülüyor. Bu da kötü bir yaşlılık süreci anlamına geliyor.

KADINLAR - ERKEKLER

19-50 YAŞ            1000 mg / günlük

51 yaş ve üzeri     1200 mg / günlük

KALSİYUMDAN ZENGİN GIDALAR

  • Peynir, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Brokoli, lahana vei koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Balık
  • Fındık, ceviz gibi kuruyemişler
  • Kurubaklagiller
  • Kalsiyumdan zenginleştirilmiş ürünler

D vitamini kalsiyumun emilimini arttırıyor. Bu sebeple her gün 1000 ıu ( unite) D vitamini alıyor olmamız lazım. Yumurtada D vitamini var ama çok da yüksek sayılmaz. En yüksek D vitamini içeren besin balık ve balıkların içindeki en yüksek değer somonda. Özellikle de Norveç somonunda oran yüksek. Ama her gün somon yemediğimize göre, D vitaminin dışarıdan takviye olarak eklenmesi gerekiyor.

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Bu yüzden D vitamini emilimi için de her gün sağlıklı yağları alıyor olmalısınız. Zeytinyağı özellikle her gün hatta her öğün alınmalı.

Ve tabi Güneş! Güneş ışınları D vitaminin vücutta emilimini sağlıyor. Yani sadece balık yemek veya takviye almak yetmez. Teninizin güneş görmesi gerekiyor. Evden, iş yerinden çıkıp biraz gündüz güneşi almak, daha iyi D vitamini emilimi demektir.  

D vitamini kalsiyuma arkadaşlık ederek kemiklerde, kaslarda ve diş sağlığında önemi görevler üstleniyor ama bu kadarıyla da kalmıyor. Son yıllarda daha çok duymaya başlamanızın sebebi de şu; D vitaminin bir çok hastalıklar ilişkisi var. Depresyon, diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları.. Bu büyük hastalıklara karşı durmak, direnmek ve korunmak istiyorsanız D vitamininizi kontrol ettirmelisiniz.

FAZLASI ZARAR

Kalsiyum da, D vitamini de vücutta depolanan mineral ve vitamin. Bu sebeple, eksiklik var ise, yada bir problem var ise, ilk önce günlük ihtiyaç karşılanıyor mu buna bakmalı, takviye vermeden önce mutlaka kan tahlili sonuçları görülmeli. Ölçüm yapmadan takviye kullanmanızı önermiyorum. Fazlasının birikmesi de yine ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Aman dikkat.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir Bayram Yazısı 9 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları