İsmet Aktekin

Tokyo 2020’nin imkânsızlığı

23 Mart 2020 Pazartesi

Olimpiyat oyunlarını hiç olmasza bir defa bile yapabilmek her ülkenin rüyası. Dünyanın bu en önemli spor olayını başarı ile gerçekleştirmek ise ayrı bir olay. Atina, Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yaptığı  dönemde Yunanistan neredeyse mali bir krize girmek üzereydi. Japonya ise pek çok spor tesislerine milyarlarca dolar harcayıp hazırlıklarını her yönüyle sonuna getirmişken Koronavirüs sürprizi ile karşılaştı. Başlangıçta hafife alınan bu çok tehlikeli hastalık günümüzde tüm dünyanın sosyal, ekonomik yaşamını ve hatta psikolojisini değiştirmek üzere. Şu anda aşısını bulmak için çalışmalar devam etse de, en erken ihtimalle 12-18 ay sonra bir netice alınabileceğinden bahsediliyor.

Günümüzde Koronavirüs’ün en önemli önleyici tedbiri ise kişiler arasında 1.5 m’lik uzaklığın korunması, yani “mesafeli sosyalleşme.” 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları Başkanlığı şimdilik oyunları yapmak istese de 24 Temmuz’daki açılış töreni öncesi ciddi sıkıntılar, ABD medyasının gündeminde.

USA TODAY Gazetesinden Nancy Armour’un “Atletlerin Rahat Yarışması için Olimpiyat’ı Erteleyelim” yazının özeti ile sizleri başbaşa bırakıyorum.

“Covid-19 dünyada 150’den fazla ülkede 300 bin kişiye bulaşan ve 13 binden fazla ölüme sebep olan çok tehlikeli ve bulaşıcı bir virüs. Şu andaki en etkili korunma yöntemi ise mesafeli sosyalleşme ve evlerden çıkmadan yapılan bireysel karantina. Bu koşullar altında 2020 Tokyo Olimpiyatları’nı verilen zaman çizelgesinde ve kusursuz bir şekilde tamamlamak imkansız gibi görünüyor. İşte bu imkansızlığın en önemli 3 nedeni:

Antrenman: Amerikalı Olimpiyat yarışmacılarının büyük bir kısmı Kolej ve Üniversite öğrencileri. Çalışacakları üniversitelerindeki tesisler, Colarado Spring’deki US Olympic ve Paralympic Training Center en az 30 gün kapalı.

IOC, 17 Mart’ta katılacak tüm sporculara olimpiyatlar zamanında yapılacakmış gibi hazırlanmalarını bildirdi. Tüm bu koşullar altında kafalarında oluşan çeşitli belirsizlikler neticesinde sporcuların istedikleri gibi hazırlanamamaları, onların performanslarına da olumsuz yansıyacağı bir gerçek.

Seçmeler: Tokyo 2020’de yaklaşık 11 bin sporcu yarışacak. IOC’nin 17 Mart’taki deklarasyonunda sporcuların yüzde 57’sinin kendi ülkelerinde veya uluslararası yarışmalarda seçmelere katılması gerekiyor. Açılışa 4 ay kala oldukça kısıtlı bu sürede seçmeler bir şekilde sıkıştırılsa bile, yarışmaların tamamlandığı haftanın ardından olimpiyat oyunlarının başlaması alışılagelmiş bir durum değil. 

Anti doping: Olimpiyatlarda en çok arzu edilen, anti-doping kurallarına uygun, temiz yarışlar. Ancak koronavirüs kontrol kuralları yürürlükteyken sporculardan “urin” örneklerinin alınması işlemi “mesafeli sosyalleşme”ye aykırı düşeceği gibi, sağlık ve emniyet kurallarına da ters. Tüm bunları dikkate alan US Anti-Doping Ajansı, Tokyo’da yarışacak Amerikalı sporcular için Doping testleri yapacağını duyurdu. Bu ciddi sorunların ışığı altında 2020 Tokyo Olimpiyatlarının hiç olmassa iki yil ertelenmesi, ileriye dönük temiz, sorunsuz bir organizasyonun garantisidir.”

Şu anda ABD ve dünyada tüm yarışmalar ertelenmiş veya iptal edilimiş durumda. Neredeyse tek kalan spor organizasyonu 2020 Tokyo Olimpiyatları. Benim gerçekten merak ettiğim konu; eğer olimpiyatlar ertelenmez(!) ve yapılırsa(!) bu olumsuz koşullar altında kaç kişilik bir kalabalık tarafından izlenir?




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları