Mustafa Halif

Dolarda 4 TL’lik Kâbus Senaryosu

19 Mart 2015 Perşembe

İşadamlarının favori lokantalarından biri. Özellikle öğlen saatlerinde giderseniz hemen her masada adeta bir “yönetim kurulu toplantısı” yapıldığına şahit olursunuz. Ülkenin önemli işadamlarından biriyle randevum var. Seçimlere az bir süre kala “nabız” tutmak istiyorum. Saat 12.00 civarında gidiyorum. Tek bir masa bile dolu değil. Erkenciyim ondan diye düşünüyorum. Ancak yemeğin sonuna kadar tek masa biz kalıyoruz. Metrdotel’i tanıyorum. Hayırdır diye sorduğumda “Bir süredir böyle” diyor. “Sizin müşteriniz ekonomideki dalgadan etkilenmez, sorun ne” dediğimde, “Buraya gelenin para sorunu yoktur ama bizim işleri moral de etkiler, moral yok” diyor.
Beklediğim işadamı karşımda. İlk sorum “Nasıl moraller?” oluyor. “İnişli çıkışlı ama bu aralar daha çok inişli” diyor. Uzun süredir bu yanıtları almaya alışığım. “Yeni gelişen faktör var mı?” diye üsteliyorum. “Yabancılar, onların hareketliliği beni endişelendiriyor” diye konuşuyor. Ardından da tüylerimi ürperten bir olayı aktarıyor:
“Yabancılarla iş yapan bir arkadaşım anlattı. Önümüzdeki dönem Türkiye’de dolardaki hareketliliğin artabileceğini öngörüyor. Bu hareketlilik ABD Merkez Bankası’nın kararları dışında bir tahmini içeriyor. O arkadaşım geçenlerde önümüzdeki kısa sürede doların gelebileceği yer ile ilgili 4 TL’lik bir opsiyon işleminden bahsetti.
Sen ne diyorsun, bu rakam ülkeyi sallar, ancak bir savaş ortamı doları buraya çıkarır, sebebi ne diye sordum: O da Türkiye için olumsuz senaryolar bu ara alıcı buluyor. Bunların bir kısmı spekülatif olabilir ama yaşanan olay gerçekten endişe verici’ dedi.”
Yemek boğazıma dizildi. Karşımdaki isim hem ciddi hem güvenilir kaynaktı. Çıkışta finans dünyasından, özellikle yabancıları yakından izleyen birkaç analistle konuştum:
“Şu anda borsada 4 TL kullanım fiyatlı opsiyon yok. Dolayısı ile borsa üzerinden bu işlem gerçekleşmemiş. Bu opsiyon banka, herhangi bir finansal kuruluş ya da aracılık yapan kurumlar tarafından gerçekleştirilmiş olabilir. Aşırı bir volatilite beklentisi var ise bu yönlü hareket edilmekte. Örneğin bir yabancı banka (adı bende var ama yazmıyorum) müşterilerine 2.97 Dolar/TL kuru hedefi ile kısa vadeli opsiyonlar yaptırıyor.
4 TL kullanım fiyatı ile opsiyon yapılmasının nedeni aşırı volatilite beklentisi olabilir.
Fiyatların yükselme beklentisi söz konusu ise alım opsiyonu alınır. Kâr etme beklentisi ile alınır. Alım opsiyonu, satın aldığınız aktifin; opsiyon bitim süresinin sonunda, aldığınız fiyattan daha yüksek değer taşıması sonucu kâr edeceğiniz opsiyon seçeneğidir. Küçük çaplı da olsa ileriye dönük böyle bir işlem ülke riskini artırır.”
Önceki gün Merkez Bankası faizlerde değişiklik yapmadığında, Erdem Başçı ve Ali Babacan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a öyle bir senaryodan bahsetti ki Erdoğan sustu diye düşünmüştüm. Piyasanın konuştuğu bu kâbus senaryosunu buna bağladım. Hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz. Kurdaki aşırı hareket herkesi vurur. Söylemlerin her yerine “aşırılık karışmış” Erdoğan’a duyurulur.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

91 kere maşallah 22 Mayıs 2016
Bozdağ hak etti! 15 Mayıs 2016

Günün Köşe Yazıları