Olaylar Ve Görüşler

CHP’de önseçim zamanı - Dr. Engin Ünsal

03 Mart 2023 Cuma

Seçimler yaklaşırken ittifakların aday belirleme sürecinin sancılı olacağı açıktır. Özellikle CHP yöneticilerinin tüzüğün 52. maddesini yakından incelemeleri ve listeleri bu madde hükmüne uygun hazırlamaları önemlidir. Aksi takdirde CHP’nin YSK’ye vereceği aday listesinin iptali söz konusu olabilir.

CHP tüzüğünün 52. maddesinin 2. bendinde “Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez” hükmü yer almaktadır. CHP yönetimi için bu hükmün çok önemli sonucu şudur: Mevcut milletvekillerinin tümü merkez yoklaması ile aday olduklarından hiçbiri merkez yoklaması ile yeniden aday gösterilemez. Tüzüğün 52/2 hükmü buna çok açık olarak engeldir. Bu hüküm 2018 seçimlerinde YSK’ye sunulmuş 600 kişilik aday listesinde isimleri bulunan herkesi kapsar. CHP mevcut milletvekillerinin bazılarını ya da hepsini yeniden merkez yoklaması sonucu aday olarak YSK’ye bildirirse bunun CHP için çok vahim sonuçları olabilir.

Parti içi demokrasi

CHP yönetimi tüzüğünü ihlal ederek bir kez merkez yoklaması ile seçilmişleri yeniden merkez yoklaması ile aday gösterirse, itiraz üzerine YSK, CHP aday listesinin tümünü ya da ikinci kez aday gösterilenlerin isimlerini aday listesinden çıkarmak zorundadır. Böyle bir durum CHP yönetimi için bağışlanamaz ve kabul edilemez olumsuz bir sonuç yaratır.

Bazı siyasi dostlar bu tehlikeye karşı MYK’nin ilk defa aday olacaklardan bir ek liste hazırlayarak birinci listenin YSK’ce iptal edilmesinden sonra bu yedek listeyi devreye sokabileceği görüşündedir. CHP’nin basiretsizliğini gündeme getirecek böyle bir hazırlığı CHP yöneticileri akıllarına bile getirmemelidirler çünkü kolayca Cumhur İttifakı’nın alay konusu olabilirler.

Ülkede demokrasinin askıya alındığından yakınan CHP’nin kendi içinde parti içi demokrasiyi yok sayması büyük bir çelişki olur. Bu nedenle ve çok ağır haklı eleştirilerden kurtulabilmek için CHP’nin yaklaşan milletvekili seçimleri için tüm partili üyelerin katılacağı önseçim kararı alması hem parti içi demokrasinin sağlanması ve hem de parti üyelerinin partilerine daha büyük heyecanla sahip çıkmaları sonucunu doğuracaktır. CHP’ye yakışan davranış da budur.

İttifak listesi

2023 seçimlerinde Millet İttifakı YSK’ye ortak hazırlanmış bir liste sunacaktır. Bu listede adı bulunan CHP milletvekili adaylarının CHP tüzüğünün 52/2 maddesine istisna olacağı savı da tutarlı olmaz çünkü tüzük maddesi hiçbir istisnayı kapsamamaktadır. Bu listede adı bulunacak CHP adaylarının önseçimi kazanan adaylar arasından belirlenmesi zorunlu olacaktır. Bu nedenle CHP 2023 seçimleri adaylarını özenle ve tüzüğüne uygun olarak seçmek zorundadır yoksa ittifak karşıtları CHP’deki gelişmeleri yakından izleyecek ve aksamaların gereğini yapacaktır. Buna olanak verilmemeli ve kazanılacak bir seçim usul hatalarına kurban edilmemelidir.

DR. ENGİN ÜNSAL

15. DÖNEM CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları