Olaylar Ve Görüşler

Gelinim sana söylüyorum...

25 Temmuz 2019 Perşembe

Aziz Nesin, Muzaffer İzgü, Konfüçyüs ve
Mustafa Kemal...

 

Atalarımız, “Kızım sana söy­lüyorum, gelinim sen an­la” dermiş. Şimdiki bazı gelin­ler kurnaz mı kurnaz; bu söz bize değil deyip sıyrılmak is­tiyor. Ben öyle yapmıyorum; doğrudan geline seslenmek is­tiyorum.
Aziz Nesin’i küçük düşür­mek isteyenler, çeşitli sözcük oyunlarına başvururdu. Örne­ğin şöyle diyenler vardı:
“Siz de ağzınıza geleni söy­lüyorsunuz!”
Aziz Nesin o sözün altında kalacak adam mı? Yanıtına ba­kınız:
“Ağzıma geleni değil, aklıma geleni söylüyorum.”
Ağza gelenle akla geleni seç­meliyiz artık.
Usta gazeteci Şinasi Nahit Berker, “Bu memleket çok ko­nuşmaktan battı!’ sözüyle po­litikacıları eleştirir. Konuşma­larının içi boş demek istenir. Dinleyene bir şeyler katan ko­nuşmaları ara ki bulasın. İn­giltere ve benzer ülkelerde başbakanlar televizyonda gün­lerce görülmezmiş.
Boş konuşmaların örnekle­rine günümüzde daha çok ta­nık oluyoruz. Bu konuşmala­rın büyük bölümü hazırlık­sız, ağza gelenlerdir. Zama­nımızın çoğunu onlar kapatı­yor. Son yıllardaki bu durum fıkralara bile konu oluyor. Adam karısına bir şey yazma­dan mesajı gönderir. Bunu gö­ren eşi:
“Bizim bey mesajda bile boş konuşuyor!” diye dertlenir.
Beslenme uzmanları yağ kullanımı konusunda görüş ayrılığına düştüler. Prof. Ca­nan Karatay’a soruldu. İşte Karatay’ın yanıtı:
“Bütün makinalar yağla çalı­şır.” Nokta.

İzgü’nün ısrarı
Muzaffer İzgü, dönemin ün­lü mizah dergisi Akbaba’ya kı­sa aralıklarla kırk öykü gön­derir. 1960’lı yılların başı. Öy­külerin hiçbiri yayımlanmaz. Akbaba’nın genel yayın yönet­meni Yusuf Ziya Ortaç’a İzgü şu telgrafı çeker:
“Ben Muzaffer İzgü. Akbaba orada çıktıkça öykü gönderme­ye devam edeceğim.”
Ortaç, telgrafı alınca:
“Getirin bir bakalım o öykü­lere” der.
Öyküler getirilir,bakılır. Üç seçicinin ikisi yayımlanamaz işareti koymuştur.
Yusuf Ziya Ortaç öyküleri okur pek beğenir. Kırk öykü­den otuz yedisi sırayla yayım­lanır. Arkası çağlayanlar gi­bi gelir Muzaffer İzgü de böy­lece ortaya çıkar. Bugün Aziz Nesin’in arkasından Muzaffer İzgü diyorsak boşuna değildir.
Konfüçyüs, binlerce yıl önce ne demişti?
“Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yolumdan çekil.”
Mustafa Kemal, Ulusal Kur­tuluş Savaşı’nı başlatma­dan önce bazı hazırlıklar ya­par. Bu hazırlıklardan biri de Konya’da Sovyetlerle birlik­te iki sınıflı nalbant okulu açıl­masıdır! Nalbant okulu bile açacak bilgimiz, birikimimiz yokmuş o yıllarda.
Senin Osmanlı’nın bıraktığı miras işte budur. Sen ancak, yedi düvele karşı savaşıp zafer kazananları küçümsüyorsun. Cumhuriyet değerlerini yerle bir ettiğin yetmedi mi?

NUSRET ERTÜRK
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları