Olaylar Ve Görüşler

İnsan hakları ve Batı - Doğan Ergenç

25 Ekim 2023 Çarşamba

İsrail ile Filistin arasındaki savaş devam ediyor. Hamas’ın saldırısına yanıt veren İsrail insanlık suçu işliyor, devlet terörü uyguluyor. Peki, tam da böyle bir süreçte Batılı ülkeler ne yapıyorlar? Bu ülkelerin neredeyse tamamı İsrail’e destek veriyor. Hani şu demokrasiden, insan haklarından, liberal değerlerden sık sık bahseden Batılı ülkeler...

TUTUM FARKI

Batı’nın ikiyüzü olduğunu söylemek mümkündür. Bir yüzünde sömürgecilik, emperyalizm, işgalcilik ve yağmacılık vardır. Diğer yüzünde ise akıl, bilim, laiklik, insan hakları ve demokrasi gibi değerler...

Fakat söz konusu demokrasi ve insan hakları olduğunda Batılı ülkelerin “çifte standartlı” davrandıkları görülmektedir. Batılı devletler, kendileriyle işbirliği yapan ülkelerdeki insan hakları ihlallerini, demokrasi dışı uygulamaları görmezden gelirken emperyalizmle arasına mesafe koyan ülkelerdeki insan hakları ihlallerini eleştirmektedirler.

Şimdi bir an için, İsrail’in uyguladığı devlet terörünün bir benzerinin Batı’yla uyumlu olmayan bir ülke tarafından uygulandığını düşünelim. Ne olurdu? Muhtemelen dünya ayağa kalkardı, “uluslararası toplum” en üst perdeden tepki gösterirdi, hatta söz konusu ülke işgal bile edilebilirdi. Ancak söz konusu İsrail’in katliamları olduğunda üç maymun oynanmaktadır. Çünkü İsrail emperyalizmin en önde gelen işbirlikçilerinden biridir.

ÇİFTE STANDART

Son İsrail-Filistin çatışması Batılı ülkelerin büyük bir “çifte standart” içinde olduklarını bir kere daha göstermiştir. Demokrasi, insan hakları, bireyin özgürlüğü, yaşam hakkı vb. gibi kavramları dillerinden düşürmeyen bu ülkeler İsrail’in işlediği insanlık suçlarına, devlet terörüne, sivil katliamlarına sessiz kalmaktadır. Dahası, İsrail’in yanında yer almaktadırlar.

DEMOKRASİ DEĞERLERİ

Anlaşılan o ki bundan böyle insan hakları, demokrasi gibi değerler Batı’ya rağmen savunulacaktır. Dahası, Batılı ülkelerin bundan sonra hangi yüzle dünyaya “demokrasi” ve “insan hakları” dersi verecekleri merak edilmektedir. Göreceğiz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları