Şehriban Kıraç

Düğün daveti kâbus oldu

31 Ağustos 2011 Çarşamba

Artan altın fiyatları bir taraftan düğün hazırlığında olan damat adaylarını ve ailelerini sıkıntıya sokarken diğer taraftan düğüne davetli olanları ve takı alacakları kara kara düşündürüyor. Yıl başında hediye için 479 liradan Cumhuriyet altını alan bir ailenin şu anda 701 lira ödemesi gerekiyor.

Yılda ortalama 5 düğüne davetli olan bir ailenin çeyrek altın alsa bile yaklaşık 900 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Yurttaşların büyük kısmı çareyi para takmakta bulurken üreticiler de altın fiyatlarının artışına bağlı olarak üretim şekillerinde de farklılaşmaya gidiyor.

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk’ün verdiği bilgilere göre altının gramı yükselince insanlar hediyelik için daha az altın almaya başladı. Halk artık çeyrek altının da yarımını istiyor. Darphane bu konuda çalışma başlattı.

Altın geçen yıla göre iki kat pahalı. Geçen yıl ağustos başında çeyrek altın 98 liraydı. Bu yıl ağustos ayı içinde ise küçük altın 182 liraya kadar çıktı. Bugünlerdeyse 165-170 aralığında. Çeyrek altının ağırlığı 1.75 gram. Ayarı ise 22. Çeyrek yarımının yaklaşık 0.9 gram olması bekleniyor. Çeyrek altın bile götürmeye çekinen sıkılan halkımız artık çeyreğin yarısını istiyor. İçi boş denilen 22 ayar bileziklerin 14 ayarları üretilmeye başlandı. Bunlar şu anda 300-350 TL civarında.

Vatandaşın 22 ayar 10 gram bir bilezik için 1000 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bunun gramını ayarını düşürerek yenileri üretiliyor. Bilezik görünüşte kalın olabiliyor ama gramajı düşürülüyor, içi boşaltılıyor.

Keskin düşüş de olabilir

Zor zamanların yatırım aracı olarak bilinen altının fiyatı küresel krizin başlangıç noktası olan 2008’in son çeyreğinden bu yana artış trendinde bulunuyor. 2008 başında onsu 840 dolar olan altın, 2011’e ise 1420 dolar seviyesinde başlamıştı.

Avrupa’da aşılamayan borç krizi, ABD’deki bütçe tartışmaları ile 1600 doları aşan altın, ağustos ayı boyunca rekor üzerine rekor kırdı. ABD’nin notunun kırılması ve Avrupa’daki gelişmelerle birlikte artan durgunluk endişesiyle altın fiyatları 1894 dolara kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Geçen hafta ise yaşanan gelişmeler nedeniyle altının ons fiyatını 1822 dolara kadar indi. Ancak uzmanlara göre fiyatındaki dalgalanma sürecek. Altında keskin bir düşüş de, ani bir yükselme de yaşanabilir.

Yarım gramı yapılıyor

Trabzon burma takılarının bugüne kadar hiç 14 ayarının yapılmadığını anlatan Yıldırımtürk, “Fiyat artışları ile birlikte şimdi Trabzon burmasının da 14 ayarı yapılıyor. Trabzon burmasının 22 ayarı 10.000 lira civarında fiyatla satılırken 14 ayarı yaklaşık 4.000 liraya satılıyor. Son 5 yılda gram altınlar çıktı. Fiyatlar yükselince gram altına talep daha çok arttı. Bunların 1 gramlık olanı 115 lira civarında. Şimdi bunarın yarım gramı da yapılıyor şık ambalajları sayesinde bunlar da tercih ediliyor. Uluslararası piyasalarda sanki herkes altına yığılıyor gibi bir hava yaratılmak iteniyor. Ama bu gerçekleri yansıtmıyor. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre altın talebinde yüzde 17’lik düşüş var. Fiziki alımlarla desteklenmiyor. Her an bu fiyatlar çok sert aşağı da inebilir. Halk bu dönemde yastık altındaki altınları bozma yoluna gitmedi. Çünkü piyasa sürekli altın fiyatının daha da yükseleceğini empoze ediyor” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları