Olaylar Ve Görüşler

Adaylara çağrı

23 Ocak 2019 Çarşamba

Yerel yönetim seçimleri için hazırlanan belediye başkan adaylarının programları; yaşadığı ilde, ilçede, belde de yurttaşının yaşamını, daha da nasıl kolaylaştırabileceği, refahını nasıl artırabileceğine odaklanmalı.

Ülkemizde yerel seçim fırtınası esiyor. İstanbul ve Ankara’yı 20 yılı aşkın süredir yöneten AKP’de; seçimleri kaybetme ve olası sonuçlarının korkusu yaşanıyor. Türkiye işte böyle bir dönemde, yerel yönetim seçimlerine hazırlanıyor.
Peki nasıl bir Türkiye’de? Caddeleri kapatılmış, sokakları, kaldırımları ve parkları işgal edilmiş, yeşil alanları yağmalanmış, AVM’lere peşkeş çekilmiş, kent ve ilçelerimize “ihanet edildiği” ihanet edenler tarafından bile itiraf edildiği...
Vaziyet yerel bazda bu kadar vahimken ililçelere dair konuşulması gereken sorun ve projeler, adayların kişisel özelliklerinin ve siyasi dengelerin gölgesinde kalıyor. Yapay arayış ve tartışmalar, gerçek sorun ve gündemi ikinci plana itiyor.
Bilindiği gibi ülkemiz yüzölçümünün tamamına yakını deprem bölgesi. Büyük Marmara depreminden sonra olası bir depremde İstanbul’da yurttaşlar için belirlenen “toplanma alanları” ne yazık ki yap-satçılara satıldı, yerlerine konutlar, gökdelenler, AVM’le inşa edildi. Ortaya çıkan manzaradan sonra da “İstanbul’a ihanet edildiği” itiraf edildi. Edildi ama bu ihanetin etkisini azaltmak için hiçbir şey yapılmadı. İstanbul’da kentsel dönüşüm istenilen oranda yapılamadı, nüfus 18-20 milyona yaklaştı, aradan 20 yıl geçtiği halde binlerce yurttaş da mağdur edildiğiyle kaldı.

Adaylardan beklenenler
Yerel yönetim seçimleri için hazırlanan belediye başkan adaylarının programları; yaşadığı ilde, ilçede, belde de yurttaşının yaşamını, daha da nasıl kolaylaştırabileceği, refahını nasıl artırabileceğine odaklanmalı. Bu kapsamda:
• Adayların projeleri kapsamında mutlaka çocuklar, öğrenciler, emekliler, engelliler ve yaşlılar bulunmalı ve öncelikli olmalı.
• Büyük kentlerde yaşayan yurttaşların sorunlarına yaşadığı yerde çözüm üretilmeli.
• Başkan adayları, biz yurttaşların karşısına neden onları seçmemiz gerektiği konusunda projeleri ile gelmeli. Yeşil alanımızı ne kadar artıracağını, ulaşımımızı, nasıl kolaylaştıracağını, ısınmamızı daha ucuza nasıl sağlayacağını, kültürel etkinliklerimize nerede, nasıl çözüm üreteceğini somut örneklerle anlatmalı.
• Başkan adayları seçileceği kentte, ilçede, belde de yurttaşın sorunlarını düzenli olarak dinlemeye, temsilcilerini kabul etmeye, sorunları tartışmaya ve birlikte yönetmeye açık olmalı. Böylece yurttaşların yönetime katılımı sağlanmalı.
• Başkan adayları, il, ilçe ve beldelerinde kapatılmış sokakları açmaya, işgal edilmiş kaldırımları temizlemeye, park ve bahçelerini (varsa tabii) güvenli hale getirme sözü vermeli.
• Ülkemiz nüfusunun yüzde 13’e yakını engelli olduğu unutulmadan, kentlerdeki yaşam alanları, yolları, toplu ulaşım araçları, geçitleri bu durum dikkate alınarak inşa edilmeli, çözüm üretilmelidir. Engellilerin toplumun arasına katılması, kaynaşması için çalışmalar yapılmalıdır.

Sandık güvenliği
Burada yurttaşlara düşen görev, adayları beklentileri ölçüsünde denetlemek ve beklentilerini siyasi eğilimlerine sıkıştırmadan daha iyi bir yönetim anlayışı talep etmektir. Seçmenlerin sandık güvenliği konusunda ikna edilmesi de adayların sorumluluğundadır. Adayların bu konudaki hassasiyeti katılım oranında belirleyici olacaktır.  

CENGİZ YILDIRIM



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları