Akar'dan İdlib açıklaması: A, B, C planları hazır

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İdlib için A, B, C planları hazır. Yeri ve zamanı geldiği zaman uygulanmaya başlar" ifadesini kullandı. Akar, "Türkiye Suriye'den ne zaman çıkacak?" sorusu üzerine ise, "Anayasa yapılacak, meşru bir seçim yapılacak, meşru bir yönetim olacak, demokrat bir devlet olacak, herkes yerini alacak, biz de yerimizi alacağız. Türkiye geçmiş yıllarla karşılaştırılmayacak bir şekilde, uluslararası sahada iddiası, yeri olan bir ülke" dedi.

Yayınlanma: 20.02.2020 - 21:36
Akar'dan İdlib açıklaması: A, B, C planları hazır
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNNTürk’te gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  İdlib’de yaşanan gerilimle ilgili konuşan Akar, " Rusya ile görüşmelerimiz devam edecek. Soçi'yi esas alacağız" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hedefi gösterdi. A, B, C planlarımız hazır. Yeri gelince uygulanır" diyen Akar, "Bizim Rusya'ya karşı herhangi bir tavrımız söz konusu değil, tek hedefimiz rejim. Ateşkesi ihlal eden gruplardır" diye konuştu.

"Suriye hava sahasının Rusya'nın kontrolünde olması sorun teşkil edecek mi?" sorusu üzerine Akar, "Rusya ile Türkiye arasındaki diyalog devam ediyor. Hava sahasını etkin bir şekilde kullanmak istiyoruz. Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Bizim oradaki tek niyetimiz rejimin katliama son vermesi ve böylelikle radikalleşmenin ve göçün önlenmesi" dedi

Akar, "Türkiye Suriye'den ne zaman çıkacak?" sorusu üzerine ise, "Anayasa yapılacak, meşru bir seçim yapılacak, meşru bir yönetim olacak, demokrat bir devlet olacak, herkes yerini alacak, biz de yerimizi alacağız. Türkiye geçmiş yıllarla karşılaştırılmayacak bir şekilde, uluslararası sahada iddiası, yeri olan bir ülke" ifadelerini kullandı. 

"ABD bizim stratejik ortağımız, NATO üyesiyiz" diyen Akar, "ABD'nin ne gibi bir desteği olabilir?" sorusuna, "Ülkemize karşı hem hava, füze tehdidi var, hem de yaşanmış bazı olaylar var. Patriot desteği olabilir" yanıtını verdi.

Akar özetle şunları söyledi:

AVRUPA’YA YANSIYACAK: İdlib’te gerginliğin azaltılması bakımından birliklerimizi sevk etmek, gerekirse zor kullanmak suretiyle ateşkesi sağlayacağız. Kim olursa olsun. Bu konuda kararlıyız. Rejimin saldırıları bir taraftan radikalleşmeyi, bir tarafından göçü hızlandırıyor. Bu devam ederse göç artacak. Bu durumda da bizim gelen bu misafirlerimizi ağırlamamız imkansız. Bu Avrupa’ya, Amerika’ya yansıyacak. Bütün Avrupa’nın, Amerika’nın geleceği bakımından önemli, istenmeyen gelişmeler olabilir. 

YERİ GELİNCE BAŞLAR: (Harekat başlayacak iddiaları) Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hedefi gösterdi. A, B, C planlarımızı yaptık. Yeri gelince başlar. Bizim Rusya’ya karşı herhangi bir tavrımız söz konusu değil, tek hedefimiz rejim, ateşkesi ihlal eden gruplardır. 

SORUN AŞILIR: Suriye hava sahasının Rusya’nın kontrolünde olması, Türkiye açısından zorluk çıkaracak. Rusya’nın bu konuda karışmamasıyla bu sorun aşılır. Rusya’dan adım bekliyoruz. Zaten çalışmalarımız, iz ve emareler var.

TALEPLERİMİZ KARŞILANMADI: Bizim orada hava sahasının Rusya ile yakın koordinasyon içinde kullanma taleplerimiz tam olarak karşılanmadı. Dolayısıyla bizim oradaki hareketleri tam olarak görmemiz, onlara göre tedbir almamız da istenilen düzeyde olmadı. 

NİYETİMİZ YOK: Rusya’yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Bizim için oradaki tüm mesele rejimin ateşkese uyması, katliamı kesmesi ve böylece radikalleşmenin ve göçün önlenmesi. 

ANAYASA YAPILACAK: (‘Türkiye Suriye’den ne zaman çıkacak’ sorusu) Anayasa yapılacak, meşru bir seçim yapılacak, meşru hükümet kurulacak, demokrat bir devlet olacak, herkes yerini alacak, biz de yerimizi alacağız.

TEMENNİ, TESPİT GİBİ VERİLİYOR: (Bir ABD yetkilisinin ‘Türkiye-Rusya arasında gerginliğin artacağını düşünüyoruz’ sözleri) Bazen temenni ile tespitler karışıyor. Bazı temenniler tespit gibi veriliyor. Amerika’nın patriot, batarya desteği olabilir. 

KİMSE DIŞARI İTTİRMESİN: Türkiye’nin eksenk ayması söz konusu değil. İran’la, Çin’le görüşmelerimiz var. Bunlar NATO üyeliğimize aykırı değil. Eksen kayma, uzaklaşma söz konusu değil. Kimse de bizi dışarı ittirmesin. NATO’dayız ve NATO’da devam ediyoruz. Bütün problem Avrupa tarafından geliyor. NATO’yla problem olması NATO’dan çıkmak anlamına gelmiyor. 

5 UÇAK BEKLETİLİYOR: S-400’ü aldık, Türkiye’ye getirdik. Kuruluş aşamasındayız, eğitim devam ediyor. Planlandığı şekilde faaliyetlerimiz gerçekleşecek. Baharda gerçekleşecek. Hava savunma sistemi arayışımız vardı. Suriye krizinin patlak vermesiyle aciliyet kazandı. Ortaya koyduğumuz kriterlere müspet cevabı Ruslar cevap verdi. Hala ilave hava savunma ihtiyaçlarımız var. Patriot görüşmeleri devam ediyor. Zimmetimizde olan 4, ortada kalan 1, toplam 5 uçak ABD’de hangarda bekletiliyor. 

EN ÖNEMLİ ENGEL YPG: Amerikalılar ile ortak yapmak istediğimiz bir harekat vardı. Beraber yapacaktık, daha sonra vazgeçtiler. 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen Fırat Kalkanı Harekatı’nı yapabildik. Biz onu beraber yapmayı düşünmüştük. Türkiye ile ABD arasındaki en önemli engel PKK’dan hiçbir farkı olmayan, terörist bir örgüt olan YPG’dir. Bu önemli bir sorun. 

FİTNE, FESAT, NİFAK: (Darbe iddiaları) Rand raporundan üretilen bir fitne, fesat, nifak, kurnazlıklar var. Cumhurbaşkanlığı kararıyla TSK, Milli Savunma Bakanlığı bünyesine konuldu. Dolayısıyla bizler komuta olarak anayasa çerçevesinde görevinin başında, milletinin emrindeyiz. Asıl olan hiyerarşidir. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler