Sancar: IQ testi neyi ölçüyor bilmiyorum

Nobel’li Prof. Dr. Aziz Sancar ‘Bence herkesin zekâsı aynı. IQ testi neyi ölçüyor bilmiyorum. Orta zekâlı bir insanım’ dedi.

Yayınlanma: 22.05.2016 - 22:09
Abone Ol google-news

5 TL’deki DNA sarmalının yanlışlığını uyardığını ancak Merkez Bankası’nın değiştirmediğine dikkat çeken Nobel kimya ödülünün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, dün de IQ testiyle ilgili tartışma yaracak bir çıkış yaptı.

Orta zekâlı bir insanım

Tüm Üstün Zekalılar Derneği’nin (TÜZDER), Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğazhisar Eğitim Kurumları iş birliğiyle yürütülen “Dahiler Dahildir” programı, YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre Kültür Merkezi’nde dün düzenlendi. Etkinliğin onur konuğu olan Prof. Dr. Sancar, program öncesi basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Bir gazetecinin daha önceki bir röportajındaki “Ben zekaya inanmıyorum, çalışmak lazım” sözlerini hatırlatması üzerine Sancar şöyle konuştu:

Zekâ subjektif bir şeydir

“Bana göre herkesin zekası aynıdır. Üstün zekalılar diyorsunuz. Bilmiyorum, zekayı nasıl ölçüyorsunuz? Dünyanın en üstün zekalı insanı normal bir doktordur. Bu doktor; teknoloji alanında, hekimlik alanında çağ açacak buluş yapmamıştır. IQ Testi neyi ölçüyor bilmiyorum. Ben orta zekalı bir insanım. Ben çok çalışarak başarılı oldum. Zeka subjektif birşey bana göre.”

‘İslam bilime katkı yapmadı’

SANCAR, bilim yapmanın ve bilim kültürünü geliştirmenin bir gelenek olması gerektiğini vurgulayarak, “Sadece Türkiye değil islam coğrafyası son 500 yılda bilime katkı yapmış değildir. Bu bir gerçektir. Bilim yapmak ve bilim kültürü geliştirmek gelenek haline gelmelidir.Yahudi kardeşlerimiz dünya nüfusunun yüzde 0,2’sini teşkil ediyor ama Bilim Nobelleri’nin yüzde 20’sini almışlardır. Onlar bütün insanlardan daha üstün zekalı mı? Hayır. Onların kültüründe eğitime, bilime önem veriliyor. Bu asırlarca öyle gelmiştir. Bunu Türkiye’de geliştirmek lazım. Bunu yaptıkça bizde de 100 yılda, bir tane bilim alanında Nobel almış Türk bilim insanı değil, 10-20 bilim insanı olur. İnşallah bu gibi girişimlerle çocuklarımızı bilim yapmaya ve kültürüne alıştırmaya devam eder ve gelecek yüzyılda. Bizden sonraki nesiller buraya artık ‘Aziz Sancar veya İsmail Arslan Nobel almış, davet edelim’ demez. Zaten herkes Nobel alıyor diye dikkat bile etmeyiz. Temennim budur” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler