Türk Akımı Projesi'nde on binlere karşı acil kamulaştırma

Türk Akımı Projesi için verilen acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Trakya köylüleri, on binlerce ağacın kesileceği projeye karşı çıkarken şimdi de acele kamulaştırmayla karşı karşıya.

Yayınlanma: 16.08.2018 - 22:28
Abone Ol google-news

Türkiye ekonomik krizle boğuşurken Rusya’daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’ye ulaştıracak Türk Akımı Projesi için acele kamulaştırma kararı verildi. Kamulaştırma ilanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla önceki gün Resmi Gazete’de yayımlandı. On binlerce ağacın kesileceği projeye karşı çıkan bölge sakinleri şimdi de acele kamulaştırmayla karşı karşıya. Ekonomik krizde araya sıkıştırılan kararda Tekirdağ ve Kırklareli illeri sınırları içerisinde yer alan ve proje güzergâhına isabet eden taşınmazların proje kapsamında inşa edilecek sabit tesisler, ulaşım yolları ve enerji nakil hatları için kamulaştırılması gerektiği anlatıldı. Tekirdağ Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban projeye itiraz ettiklerini yinelerken bölge sakinleri “Yaşam alanlarımızı her şart ve koşulda savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Yerler net değil

Trakya Platformu Yürütme Kurulu üyesi Göksal Çidem, “Platform olarak anayasal haklarımız doğrultusunda hukuken ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Kuzey Ormanları Savunması’ndan şehir plancısı Ayşe Yıkıcı da özetle şöyle konuştu: “Kamulaştırma ve Acele Kamulaştırma Kararları kamu yararı ilkesi esası ile alınması gereken kararlardır. Ormanların, yaşam alanlarının, yaban hayatının yok edilmesinde nasıl bir kamu yararı var maalesef anlayamıyoruz. Kuzey Ormanlarının parçası olan bu alan Türk Akımı denen Rus doğalgaz boru hattı sermaye projesi ile hedef halinde ve kıyım bölgede başlamış durumda. Trakya’nın son dönemde arka arkaya projelerle katledilmesi ile sonuçlanacak bu süreç iktidarın ülke ve bölge politikası haline gelmiş durumda maalesef. Nerelerin kamulaştırılacağı belli değil. Ne kadar alan olacağı ya da herhangi bir taşınmaz listesi krokisi vs. yok. Böyle muğlak ifadeler ile hem Kırklareli ve Tekirdağ’da neresi olacağını belirsiz bırakılmış büyük bir alanın kamulaştırılacağını da ifade etmek gerek.  Eğer devlet bu alanları korumayacak ve anayasal görevlerini ihlal edecek ise Kuzey Ormanları Savunması olarak bizler ve bölgede yaşayan yurttaşlar bu ve benzeri alanlar için mücadele etmeye devam edeceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler