Siyanürlü madencinin gözü doymuyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde fındık ağaçlarıyla çevrili alanda siyanürle altın işletmeciliği yapan şirket kapasite artırımı istiyor.

Yayınlanma: 28.05.2019 - 23:37
Abone Ol google-news


 Bölge sakinlerinden Eren Atasoy projeye tepki göstererek “Yıllardır ormanlarımız, sularımız etkilendi. Zehirlenen topraklar dağ gibi büyüdü. Siyanürün tehdidi altında yaşıyoruz” dedi.

İki kat artacak
Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2015 yılından beri altın işletmeciliği yapılıyor. Altıntepe Madencilik Şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen günlerde kapasite artırımı için başvurarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Başvuru dosyasında “Kapasite artışı projesi ile ruhsat sınırları dahilinde tespit edilen yeni rezerv alanlarında açık ocak madencilik çalışmaları yürütülmesi, buna bağlı olarak mevcut yığın liç sahasının genişletilmesi ve açık ocak madenciliği ile çıkarılması planlanan sülfürlü cevherin zenginleştirilmesi için zenginleştirme tesisi kurulması planlanmaktadır” denildi.

Altıntepe Kapasite Artışı projesi ile mevcut çalışma alanı 196.45 ha’dan 394.70 ha alana büyütülmek isteniyor. Maden yöntemi ise delme, kontrollü patlatma, yükleme ve taşıma yöntemlerini içeren açık ocak madenciliği.
Proje kapsamında mevcut açık ocaklara ilave olarak 8 ayrı açık ocakta üretim faaliyetleri planlanıyor. Sahada açık ocak işletme planına göre üretim faaliyetleri 14 yıl sürecek. Söz konusu projenin halkın katılım toplantısı ise yarın saat 11.00’de Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi’nde yapılacak.

‘Zarar gördü’
Bölgede süren çalışmalar sırasında toprak kaymasının yanında su kaynaklarının da zarar gördüğünü belirten Eren Atasoy, “Başka çalışmalar da var. Yukarıtepe Kömürlükte ve Çötelli’de yapılan sondaj çalışması nedeniyle orman ve su kaynakları zarar gördü” diye konuştu.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de “Siyanürle altın işletmesi, toprağı, suyu, havayı kirleten bir çalışma biçimi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler